Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 29 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Achtbaanopa (90) wil zo steil mogelijk naar beneden

Jan Blees is 90 jaar, maar dat weerhoudt hem er niet van in achtbanen te stappen. Sterker nog: de hoogbejaarde man uit Zuidoostbeemster heeft sinds deze zomer een gewild bijbaantje: achtbaantester. Aan hem de taak om voor de website uitmetkorting.nl alle achtbanen in ons land te testen en zijn mening hierover te geven.

Baron 1898

Inmiddels heeft de krasse knar vier pretparken gehad en zijn er nog drie te gaan. Maar nu al is er een absolute favoriete ride. „De nieuwe achtbaan in de Efteling, Baron 1898, krijgt een 10", zegt Blees.

„Alles is er fantastisch aan. De stoel zit als een relaxte leunstoel. Ik probeer altijd in de eerste rij te zitten. Als je dan bovenin een paar seconden stil hangt, kijk je echt de afgrond in, tientallen meters diep. En dan komt die vrije val, loodrecht naar beneden. Geweldig. Daarna schiet je over de kop en draai je een paar keer om de as."

Lees ook: Video: Metro test nieuwe Eftelingachtbaan WAAAAAA!

Steil

Ook Goliath in Walibi behoort tot een van de favoriete achtbanen van de 90-jarige. „Ook hierin ga je steil naar beneden. Met meer dan 100 kilometer per uur. Het is zo mooi hoe je daarna door de bochten vliegt."

Bang dat de spectaculaire ritjes hem zullen bezeren, is Blees niet. „Waarom? Ik ben gezond en zal er toch vast niet uitvallen. In de Tornado in Hellendoorn mocht ik drie keer achterelkaar en dat ging heerlijk."

Kleinzoon

Het achtbaantestbaantje heeft Blees aan zijn kleinzoon te danken. „Hij zag een vacature en dacht dat het wat voor opa zou zijn", lacht Blees. „Al jaren gaan we elk jaar met de hele familie een paar dagen naar de Efteling en daar leven we ons altijd uit in de achtbanen. Het sprookjesbos vind ik ook leuk hoor, net als wildwatervaren. Maar die snelheid van achtbanen vind ik het mooiste."

Voorin

In de rij voor een achtbaan levert het beeld van de oude man regelmatig vragen op. „Moet u er ook in", vragen ze mij dan", zegt Blees. „Jongelui lachen dan wat, maar als ik echt instap, meestal in het voorste karretje, hoor ik mensen weleens zeggen: ‘Als die oude man voorin durft, durf ik het ook’."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.