Metro
Metro Nieuws 10 aug 2015 / 15:13 uur

Zwarte Piet wordt goud, tegenstanders nog niet blij

De zwarte klimpieten die al jaren in De Bijenkorf hangen tijdens Sinterklaas, krijgen dit jaar een gouden kleurtje. Dat heeft de winkelketen bekend gemaakt. De tegenstanders van Zwarte Piet vinden het goed nieuws, maar betreuren het dat het bedrijf niet toegeeft dat Zwarte Piet stereotyperend is.

Lees ook: ‘Gouden Bijenkorfpiet is slimme tactische zet’

De pieten klimmen en klauteren ieder jaar in de winkels in Den Haag, Utrecht, Amstelveen en Amsterdam in het atrium aan touwen naar boven. De vergulde pieten zijn onderdeel van een nieuwe strategie, zegt De Bijenkorf.

Inspireren

,,Ze verschuilen zich nu achter het argument dat het past binnen het nieuwe winkelbeleid en daarmee nemen ze hun verantwoordelijkheid niet", aldus een woordvoerder van de Stichting Nederland Wordt Beter maandag in een reactie.

Het zou De Bijenkorf volgens de zegsman hebben gesierd als de winkelketen de verandering op een manier had aangekondigd die inspirerend is voor andere multinationals. ,,We staan nog niet te juichen, eerst zien en dan geloven.”

Aangifte

De aangiften die onlangs op initiatief van onder meer de stichting tegen bedrijven als de Bijenkorf zijn gedaan, blijven volgens de zegsman staan. ,,In juli hebben meer dan achthonderd mensen aangifte gedaan, dit heeft betrekking op 2014. Het bedrijf heeft zich toen schuldig gemaakt aan discriminatie en dat blijft staan. Het feit is gepleegd.” Het Openbaar Ministerie (OM) moet de aangiften nog beoordelen.

Lees ook: Honderden klachten over Zwarte Piet

Volgens de woordvoerder hebben bedrijven als de Bijenkorf geen keus als het gaat om het aanpassen van het hulpje van Sinterklaas. ,,Niets doen, is geen optie.” De stichting gaat voor een viering van het kinderfeest zonder dat mensen zich hierbij beledigd voelen. ,,Dit is iets waar mensen ons over tien of twintig jaar voor bedanken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwarte Piet wordt goud, tegenstanders nog niet blij
Sluiten