D. van Aken
D. van Aken Nieuws 6 aug 2015 / 07:45 uur

Wifi in trein is onveilig en de NS doet er niks aan

Het komt waarschijnlijk niet voor iedereen als een schok, maar het haperen van het open wifi-netwerk dat de NS in treinen aanbiedt is niet het grootste probleem. "Wifi in de trein’ (zoals het netwerk heet) blijkt ook volstrekt onveilig en de NS doet er helemaal niks aan.

Lees ook: Broodnodige nieuwe Sprinters krijgen stopcontacten

De netwerken die de NS in zijn treinen gebruikt, zijn nooit versleuteld. Dat wil weer zeggen: data van de wifigebruikers zweven onbeschermd en vrijelijk door de lucht. Dit is vaak ook het geval bij openbare wifi-netwerken in bijvoorbeeld hotels en restaurants.

Antenne

Hannes Mühleisen (een gepromoveerd computerwetenschapper die werkt aan het Amsterdamse onderzoeksinstituut CWI) deed er maandenlang onderzoek na. Met een antenne kan het verkeer worden opgevangen en kan je zien welke sites bezocht worden met welke apparaten.

Voor het onderzoek is de wifi-verbinding van treinen op een locatie nabij Amsterdam Centraal afgetapt tussen 11 maart en 2 augustus 2015. In die periode werden bijna 115.000 verschillende apparaten opgevangen en is data verzameld over bijna tien miljoen verbindingen met sites en apps.

Lees ook: Vanaf juli in alle treinen sneller en beter internet

“Stel je voor dat je tien van dit soort antennes op strategische locaties in Nederland neerzet. Dan krijg je een vrij goed beeld van het gedrag van miljoenen Nederlanders”, aldus Mühleisen tegen De Correspondent.

NS doet niets

Mühleisen waarschuwde de NS meerdere malen, maar die heeft tot dusver niets aan het probleem gedaan. De NS laat in een reactie aan NU.nl weten dat het netwerk inderdaad niet beveiligd is.

"Het is prima om naar Telegraaf of NU.nl te surfen voor het laatste nieuws, maar je moet je bankzaken er niet op doen", aldus een woordvoerder. "Ons wifi-netwerk is wat dat betreft niet anders dan andere gratis wifi-netwerken bij koffiegelegenheden."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wifi in trein is onveilig en de NS doet er niks aan
Sluiten