Metro
Metro Nieuws 27 aug 2015 / 06:49 uur

‘Vrouwen vaak vermoord door partner of ex’

In Nederland zijn vorig jaar 144 mensen vermoord, al dan niet met voorbedachte rade. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 31 vrouwen 113 mannen in 2014 om het leven werden gebracht.

Moord en doodslag

Het CBS analyseerde vier jaar moord en doodslag, tussen 2010 en 2015. In die periode zijn 777 mensen om het leven gebracht door geweld. Twee keer zoveel slachtoffers waren man.

Vrouwen blijken vooral te worden vermoord door een partner of ex. Bij ruim de helft van de vrouwen die de afgelopen jaren zijn vermoord, was een (ex)-partner de dader. In meer dan 90 procent van de gevallen blijken daders te handelen uit huiselijke omstandigheden of jaloezie. De meeste vrouwen werden gewurgd of omgebracht met een steekwapen.

Het aantal vrouwen dat is omgebracht in 2014 is overigens wel historisch laag. Sinds de moordcijfers in 1996 werden bijgehouden door het CBS zijn er niet meer zo weinig vrouwen vermoord. Ook het totaal aantal slachtoffers (144) is historisch laag. In het jaar 2001 werden de meeste mensen vermoord: 264.

Allochtone achtergrond

Uit de cijfers blijkt bovendien dat bijna de helft van de vermoorde mensen een allochtone achtergrond heeft. Vooral Antillianen en Arubanen worden door geweld om het leven gebracht. Dit gebeurt dertien keer vaker dan bij autochtone Nederlanders.

De meeste moorden werden vorig jaar gepleegd in Amsterdam, 23 van de 144 moorden. Opvallend is dat vrouwen vaker werden gedood in Rotterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Vrouwen vaak vermoord door partner of ex’
Sluiten