Rens Oving
Rens Oving Nieuws 17 aug 2015

Taxfree shoppen op vliegveld bestaat eigenlijk niet

Eigenlijk koopt hij nooit iets op het vliegveld, ’maar ik was toch al op zoek naar een tablet, en dacht er een taxfree op Schiphol aan te kunnen schaffen.”

Maar toen hij wilde afrekenen stond Tim Lai, die voor zijn reisblog de hele wereld over vliegt, toch nog voor een verrassing. Want Lai, die naar Amerika vloog, dacht met korting een mooie slag te slaan. „Maar na het scannen van mijn instapkaart stond hetzelfde bedrag op de kassa als daarvoor. Toen ik vroeg waar mijn btw-korting was werd me doodleuk verteld dat ik deze helemaal niet kreeg.”

‘Niemandsland’

Lai, en alle andere reizigers die naar een bestemming buiten de Europese Unie (EU) vliegen bevinden zich na de douane even in een belastingvrij ’niemandsland’. Zij hoeven daarom geen btw af te dragen, in het geval van elektronica, sieraden, kleding en cosmetica is dat 21 procent. Maar wie iets koopt op Schiphol merkt daar niets van.

En dat gaat om groot geld. Vorig jaar wisten de taxfree winkels op Schiphol 85 miljoen euro om te zetten. Over de aankopen die reizigers naar bestemmingen buiten de EU deden hoefden zij geen btw af te dragen.

Andersom

Schiphol ontkent dat dit het geval is. Woordvoerder Lukas Burgering: „Het is andersom, zowel de reizigers binnen de EU, als degene die daarbuiten gaan, profiteren van significant lagere prijzen. Dat komt omdat wij de BTW betalen voor iedereen die binnen de EU reist.” Dat er op Schiphol geld wordt verdiend doordat de winkels geen btw hoeven af te dragen is volgens Burgering dan ook absoluut niet het geval.

Dan zou je verwachten dat de prijzen op Schiphol 21 procent lager zijn dan in de winkels in de rest van Nederland. Maar een vergelijking van de prijzen op de site van See Buy Fly leert dat dit behoorlijk tegenvalt. De als voordelig aangeboden camera’s, tablets, en onderbroeken, blijken niet, tot nauwelijks goedkoper. Alleen parfum in de aanbieding is ‘significant’ lager geprijsd, zoals Schiphol dat belooft.

Groot-Brittannië

De situatie op Schiphol is vergelijkbaar met Groot-Brittannië, waar in de media een ware boarding pass revolt is uitgebroken. Om een einde te maken aan wat ze op het de eilanden een grote btw-fraude noemen, weigeren passagiers hun instapkaart op vliegvelden te laten zien. Ze willen niet langer meewerken aan het belastingvoordeeltje van de winkelier zonder daar zelf van mee te profiteren.

Volgens Burgering is dat niet de reden dat je ook in Nederland altijd je instapkaart moet laten zien als je wat koopt. „Wij doen dit ook omdat wij alleen aan reizigers mogen verkopen. Om er zeker van te zijn of iemand met het vliegtuig gaat, en niet achter de douane werkt, moeten wij de boardingpass wel scannen.”

Drank en tabak

Voor alcohol en tabak gelden weer hele andere taxfree regels. Alcoholische drank is sowieso niet meer goedkoper sinds het in de EU werd verboden om te stunten met drankprijzen. Voor alle reizigers geldt daarom hetzelfde belastingtarief. Dit is dan weer niet het geval voor tabak. Sigaretten, shag en sigaren worden nog ‘ouderwets’ met twee verschillende prijzen verkocht. Reizigers buiten de EU ontvangen hierdoor direct hun belastingvoordeel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Taxfree shoppen op vliegveld bestaat eigenlijk niet
Sluiten