Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 17 aug 2015 / 08:00 uur

‘Roken in auto met kinderen moet verboden worden’

Als het aan vooraanstaande long-en kinderartsen ligt, moet roken in de auto met kinderen op de achterbank worden verboden. De Tweede Kamer lijkt echter niet van plan zo’n verbod in te stellen, tot verbazing van de artsen. Dat meldt Algemeen Dagblad.

Lees ook: ‘Zwangere vrouw moet verplicht stoppen met roken’

De artsen stellen dat ouders de effecten van nicotinedampen onderschatten. De concentratie van de rook is zo hoog dat kinderen hoofdpijn kunnen krijgen, misselijk kunnen worden of zelfs een acute astma-aanval kunnen krijgen. Bovendien hebben deze kinderen tot twee keer zo veel risico op luchtwegklachten.

Andere landen

Een rookverbod in auto’s met kinderen is niet iets unieks. Zo’n verbod geldt (binnenkort) namelijk al in Ierland, Wales, Engeland, Frankrijk en Italië. Uit een onderzoek in Engeland bleek zelfs dat het rookverbod in de eerste vier jaar erna bijna 1500 sterfgevallen heeft voorkomen.

Volgens het AD vindt een Kamermeerderheid een rookverbod in de auto echter te ver gaan. Zij wijzen bovendien op de eigen verantwoordelijkheid van ouders. De long- en kinderatsen begrijpen daar niets van. Zij stellen dat een campagne om Nederlanders bewust te maken van de gevolgen van roken in de auto het minste is wat kan worden gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Roken in auto met kinderen moet verboden worden’
Sluiten