Rens Oving
Rens Oving Nieuws 10 aug 2015 / 15:24 uur

Oplichters misbruiken foto’s Marco Kroon op Facebook

Howard Nadler woont in San Antonio, Texas, en lijkt als twee druppels water op een van Nederlands bekendste militairen: Marco Kroon. Oplichters misbruiken de foto van de onderscheiden militair op Facebook om vrouwen verliefd te maken en op te lichten.

Foto: Facebook

Want Howard Nadler heeft overduidelijk een nepprofiel dat nog geen week geleden werd aangemaakt. Dat het werkt blijkt ook. Binnen een week hapten al twee Texaanse vrouwen toe. „He’s cute”, reageert Cyn Thia Rogers verlekkerd.

Datingfraude

Een oplettende Nederlandse vrouw meldde het profiel bij de Fraudehelpdesk. Daar werd het meteen herkend als een vorm van datingfraude. Volgens de Fraudehelpdesk is het zelfs niet het eerste nepprofiel met foto’s van Kroon. Met een van die profielen werd een slachtoffer al 10.000 euro afhandig gemaakt.

Lees ook: Lisa werd verleid door jongen die niet bestaat

Bij datingfraude worden potentiële slachtoffers eerst virtueel verliefd. Is er eenmaal een liefdesband gesmeed, dan volgt het smeken om geld. Dat hierbij foto’s van militairen worden gebruikt, is al langer bekend. De kans dat de oplichters weten dat ze deze keer gebruikmaken van een bekende Nederlandse militair is klein, aldus een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. „Het gaat vaak om bendes die opereren vanuit West-Afrika. Ze speuren het internet af naar foto’s van militairen, meestal Amerikanen, maar nu dus Marco Kroon.”

Lees ook: Bijna 100 miljoen Facebookgebruikers bestaan niet

„Dit is heel erg vervelend, zeker omdat het nu om een misdrijf gaat”, zegt Remy van Strien, woordvoerder van de Landmacht. „Maar het gebeurt helaas vaker dat foto’s van militairen worden misbruikt. Het contact met Facebook is gelukkig goed, als wij duidelijk aangeven dat een profiel misbruik maakt van foto’s dan worden deze over het algemeen snel verwijderd.”

Foto:Facebook

Datingfraude is volgens de Fraudehelpdesk een bijzonder geraffineerde manier om slachtoffers heel veel geld afhandig te maken. Niet zelden maken verliefde vrouwen duizenden euro’s over. Hierbij wordt handig gebruikgemaakt van de identiteit als militair. De verhalen over langdurige missies in het buitenland, waardoor de online partner niet bezocht kan worden, zijn vaak dezelfde.

Lees ook: Oplichters in de liefde verdienen miljoenen

Vorig jaar meldden 38.000 mensen zich bij de helpdesk met een verhaal over datingfraude. Van 2.200 van hen was ook daadwerkelijk geld afhandig gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Oplichters misbruiken foto’s Marco Kroon op Facebook
Sluiten