Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 17 aug 2015 / 10:09 uur

Onzinnige teksten van verpakking verwijderd

Veel fabrikanten hebben de verpakkingen van hun producten aangepast of zelfs het product uit de handel gehaald, nu de Consumentenbond is begonnen met ze aan de schandpaal te nagelen. Teksten als ’glutenvrij’ op producten waar van nature al geen gluten inzitten, ’ambachtelijk’ op fabrieksspullen of ’tomatendressing’ op een dressing waar werkelijk geen flintertje tomaat inzit; ze worden genadeloos aangepakt en op een wall of shame op internet geplaatst.

Lees ook: Consumentenbond in actie tegen nepclaims

En fabrikanten blijken gevoelig voor de actie van de Consumentenbond. Talloze verpakkingen hebben inmiddels andere teksten gekregen en er zijn ook producten voorgoed uit de schappen verdwenen. Eén daarvan is de guacamole van Albert Heijn. Thuis maak je lekkere guacamole met avocado, een beetje tomaat, knoflook, ui, chilipeper en specerijen. En altijd is het hoofdbestanddeel avocado. Dat zag Albert Heijn anders. In het potje zat slechts 0,7 procent avocadopoeder, oftewel 2 gram per potje. Dat is niet veel meer dan een theelepel. Het groene goedje bestond voornamelijk uit water, ui, olie, tomaat en paprika en een hele serie aan hulpstoffen zoals zetmeel, suiker, melkeiwit en kleurstoffen.

Ambachtelijk

Ook de ’ambachtelijke’ oma’s poffertjes van de Lidl overleefde de jacht van de Consumentenbond niet. In de poffertjes zaten onder meer water, melkpoeder, aroma en emulgator. Vooral die laatste twee ingrediënten zie je een oma niet zo snel gebruiken en dus zijn deze ronde lekkernijtjes uit de handel gehaald.

Glutenvrij

De zwarte peper en zout chips van Albert Heijn droeg ook onterecht het predicaat ambachtelijk. Voor chips waar onder meer uipoeder, gistextractpoeder en aroma’s in zitten, vond de grootgrutter dat eigenlijk zelf ook te gortig. De verpakking wordt aangepast, maar eerst wordt de oude voorraad nog opgemaakt. Het aanpassen van de verpakking gebeurt ook bij boeren vanillevla van Den Eelder. Hoewel daarop feitelijk niets verkeerd wordt gezegd, is de term ’glutenvrij’ een beetje flauw. Alle vanillevla is dat namelijk.

Lees ook: Glutenvrije burger in opmars bij McDonald’s

Voorspiegelen

De Consumentenbond is overigens nog lang niet klaar en heeft tientallen fabrikanten in het vizier die de boel iets te mooi voorspiegelen. Zo is de jacht geopend op de vitaminewaters van Sourcy. „Vitamin-water is helemaal geen water! Het is gewoon een frisdrank met water, twee suikerklontjes per glas, kleurstoffen, aroma’s en inderdaad wat vitamines voor de leuk", aldus de Consumentenbond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onzinnige teksten van verpakking verwijderd
Sluiten