Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 aug 2015 / 06:15 uur

Nederland overlegt over terreurmaatregelen treinen

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is zaterdag in Parijs voor Europees overleg over veiligheidsmaatregelen tegen terrorisme in treinen. Aanleiding is de ternauwernood verijdelde aanslag in de Thalys vorige week vrijdag. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is de gastheer van het beraad.

Controles

Het overleg zal onder meer gaan over de vraag of treinpassagiers meer moeten worden gecontroleerd. Het gaat om paspoortcontroles, bagagechecks en het inzetten van multinationale politieteams. Volgens Cazeneuve moet dat mogelijk zijn zonder het Schengenakkoord aan te tasten. Dat verdrag regelt vrij verkeer van personen tussen 26 Europese landen.

Maatregelen

Van der Steur wilde de afgelopen dagen niet vooruitlopen op mogelijke maatregelen. In Nederland is er al langer verscherpt toezicht op drukke locaties en dat blijft van kracht.

Bijeenkomst

Bij de bijeenkomst zijn ministers aanwezig die zich bezighouden met veiligheidszaken of transport. Ze komen uit negen landen: Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Italië, Spanje, Luxemburg en Zwitserland. Ook de Europese Commissie is vertegenwoordigd. Het overleg begint om 15.30 uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Nederland overlegt over terreurmaatregelen treinen
Sluiten