Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 17 aug 2015 / 16:17 uur

Met handjevol leerlingen op internet? Dat gaat niet

Het internet op basisschool de Appelgaard in Nijkerk drijft ICT-coördinator Ton ten Klooster regelmatig tot wanhoop. De school ligt in een buitengebied waar geen glasvezelkabels zijn aangelegd en ook kabelinternet niet beschikbaar is. De school moet het nog steeds doen met een ouderwetse en langzame ADSL-verbinding, die via de telefoonkabels loopt. „Als een handjevol leerlingen tegelijkertijd gebruikmaakt van het internet, valt de verbinding weg. Het is echt niet te doen", zegt Ten Klooster.

Andere scholen

Dit probleem ondervinden ze niet alleen op de Appelgaard in Nijkerk. Veel meer basisscholen kampen met een slechte internetverbinding. Daardoor dreigen de komende jaren 900.000 leerlingen verstoken te raken van modern onderwijs, zo meldt de PO-Raad, de belangorganisatie van het basisonderwijs. Duizenden leerlingen kunnen volgens de raad nu al niet profiteren van ‘modern en uitdagend onderwijs’ met hulp van internet. De PO-Raad roept de overheid, provincies en gemeenten op om samen met de scholen ervoor te zorgen dat overal snel internet beschikbaar komt.

Irritatie

Ten Klooster, die werkt voor de scholenvereniging HSN, waar zes scholen onder vallen, hoopt dat de oproep van de raad snel iets gaat opleveren voor leerlingen op de Appelgaard. „De vijf andere scholen staan in de stad en maken gebruik van internet via glasvezel. Fantastisch. Te kust en te keur kan hier gebruik worden gemaakt van alle educatieve mogelijkheden die internet biedt, altijd snel en zonder problemen. Laatst liet een jongen een app zien waarmee de aarde vanuit de ruimte bekeken kan worden. Wil je zoiets op de Appelgaard laten zien, dan is het maar de vraag of dit werkt. Probeer je het toch, dan loop je groot risico op irritaties."

Eigen initiatief

Samen met de omliggende boeren en andere buurtgenoten startte Ten Klooster eerder al initiatieven voor sneller internet in de omgeving. Zo werden kabelbedrijven benaderd om te zien wat zij konden betekenen, maar zonder resultaat. „Er moet hier gegraven worden om bijvoorbeeld glasvezelkabels aan te kunnen leggen, dat is duur. En we zijn maar met een klein clubje."

Volgens onderzoek in opdracht van het Doorbraakproject Onderwijs en ICT heeft 59 procent van de scholen geen toegang tot toekomstvast, betaalbaar en snel internet. Voor 5 tot 10 procent van de scholen is dit nu al een belemmering, bleek eerder uit cijfers van Kennisnet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met handjevol leerlingen op internet? Dat gaat niet
Sluiten