Metro
Metro Nieuws 26 aug 2015 / 14:32 uur

Meer ontvangstcentra nodig door groei asielzoekers

Nederland heeft meer aanmeldcentra nodig om de groeiende vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. Zo komt er mogelijk een tweede centraal ontvangstcentrum voor asielzoekers in Gilze-Rijen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Dienst Terugkeer en Vertrek lieten in een brief aan de gemeente weten dat ze gaan kijken of de Brabantse gemeente een geschikte plek is voor zo’n centrum.

Het is nog niet duidelijk hoe concreet deze plannen zijn. „We zijn slechts aan het kijken of er een plek moet komen om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Berichten in de media dat Gilze-Rijen zeker de tweede aanmeldlocatie van Nederland wordt, moet ik echt nuanceren", aldus een COA-woordvoerder.

Sommige inwoners van Gilze voelen zich overvallen door het nieuws. „Gilze is gewend aan mensen van buiten. Maar er zijn nog steeds mensen die er moeite mee hebben. Vooral ouderen en jongeren”, zegt een van de bewoners tegen Omroep Brabant.

Lees ook: Heimwee naar het asielzoekerscentrum

Capaciteit

Vorig jaar werd de capaciteit van azc Gilze verhoogd van 1030 naar 1200. Tonny Goossens van de buurtvereniging Raakeind laat aan de omroep weten dat hij hoopt dat het bij twaalfhonderd plaatsen voor asielzoekers blijft. „Iedereen moet zich aan de afspraak houden”, aldus Goossens.

Op dit moment komen er 1400 vluchtelingen per week Nederland in, twee weken terug werd nog gepiekt met 1700 vluchtelingen. Op dit moment verblijven er 28.000 vluchtelingen in Nederland, vorig jaar waren dat er rond deze tijd nog 23.000.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer ontvangstcentra nodig door groei asielzoekers
Sluiten