Tess Maidman
Tess Maidman Nieuws 12 aug 2015 / 06:08 uur

Lezers steunen radeloze moeder schizofrene dochter

De lezerscolumn in de Metro van dinsdag ‘Het niemandsland van een moeder’ werd geschreven door Geertje Paaij, moeder van een dochter die lijdt aan de psychische aandoening schizofrenie en is opgenomen in een GGZ-kliniek. Naar aanleiding van Geertjes column, werd ze overspoeld met positieve reacties.

Geertjes probleem

„De gevaren van de onlinewereld worden door de GGZ behoorlijk onderschat”, zegt Geertje. Ze dacht dat haar dochter veilig op de gesloten afdeling van een GGZ-kliniek zat, zonder telefoon noch internet. „Totdat ik een niets-verhullende foto kreeg toegespeeld die op haar Facebookpagina pronkte. Nota bene genomen op haar kamer in de kliniek!”

De reacties

„Het waren vooral veel reacties van radeloze ouders die zich erg herkennen in de falende zorg van de GGZ”, zegt de columnist. „Er was slechts een iemand die bij de GGZ werkt en zich persoonlijk aangevallen voelde, maar dat was niet mijn bedoeling.” Want niet de mensen zelf, maar het instituut GGZ is volgens haar de kwade genius. „Door middel van mijn column wil ik een discussie op gang brengen over het beschermen van patiënten tegen de gevaren van sociale media.”

Pen als wapen

De instelling wil niet samenwerken met ouders. „En daarom gebruik ik mijn pen als wapen, want schrijven is mijn kracht“, zegt Geertje. „De GGZ laat me niet meedenken of praten over welke zorg mijn dochter nodig heeft.” Ze voelt zich eenzaam. „Als naaste familie hoor ik een aanspreekpunt te zijn maar daar is dus een mentor voor. Die mentor weet niet niet half in hoeveel sloten tegelijk mijn dochter dreigt te lopen, alleen ik ken haar als geen ander. Het voelt echt alsof mijn stem niet wordt gehoord.”

Lees ook: Ferry Doedens zit in kliniek

Geertjes dochter wordt deze week dertig, maar ze gaat haar niet opzoeken in de kliniek. „Ik zou haar graag in mijn armen sluiten maar ze is boos vanwege de column die ik heb geschreven.” Geertje wil ruzie voorkomen. „Anders word ik voor de zoveelste keer uitgescholden voor achterbaks teringwijf. Dat komt door haar ziekte, alleen wil ik mezelf daar toch voor in bescherming nemen”, zegt ze.

„Het blijft wel mijn moederplicht om goede zorg voor mijn dochter te regelen. Ik hoop dat ze me daarvoor dankbaar is.”

Geertje heeft ondertussen al contact gehad met een woordvoerder van de SP. Ze hoopt dat de partij vragen gaat stellen in de Tweede Kamer over dit onderwerp.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Lezers steunen radeloze moeder schizofrene dochter
Sluiten