Job Halkes
Job Halkes Nieuws 18 aug 2015
Leestijd: 4 minuten

Jaap (57) kampioen marathonlopen in het buitenland

In 69 landen liep Jaap van den Berg (57) uit Soest al een marathon. Daarmee is hij de Nederlander met de meeste marathons in het buitenland op zijn naam. Wereldwijd gezien zijn alle verschillende landen waar hij ruim 42 kilometer liep goed voor de tiende plaats.

Wat beweegt iemand om zoveel marathons te lopen?
Ik liep in 1983 tijdens de marathon van Wenen een clubrecord en dat zette me aan het denken. Ik vind het leuk om te reizen en besloot daarom elk jaar een marathon te lopen in een ander land. Een paar jaar later zag ik op een gegeven moment dat er een continental marathon runnersclub was en ik sloot me daarbij aan. Nu heb ik in 69 landen een marathon gelopen. De 70e loop ik in oktober in Argentinië. Daarmee heb ik in mijn leven 115 marathons gelopen.

Ben je nog fanatieker geworden door in verschillende landen te lopen?
Tien tot vijftien jaar geleden ging ik vooral voor een snelle tijd en een goede wedstrijd. Hoe ouder je wordt, hoe minder de tijd is. Maar ik heb er nog wel heel veel plezier in. Dus je zou kunnen zeggen dat het lopen in zoveel mogelijk landen een nieuw doel is geworden. Ik loop samen met mijn vrouw en we maken er meteen een vakantie van. En ik houd ook van vogels spotten. Ik denk dat ik er al duizend heb gezien.

Lees ook: Maartje (31) is al drie jaar op vakantie

Wat is je snelste tijd ooit?
Dat was in Wenen in 1983. Toen liep ik de marathon in 2 uur en 33 minuten. In New York heb ik 2 uur en 37 minuten gelopen. Bij het Nederlands kampioenschap triatlon in Almere in 1986 ben ik ooit derde geworden.

Weleens gekke dingen meegemaakt in het buitenland?
Je hebt soms minder leuke ervaringen. In Brazilië werden we overvallen door een aantal messentrekkers. Gelukkig liep het goed af en werden die gasten opgepakt.

Hoe kom je aan al die marathons?
Je hebt een site waarop alle marathons staan die wereldwijd worden gehouden. Dat is handig om te plannen. We zijn nu al druk bezig met 2016. Dan wil ik mijn 75e marathon in het buitenland gaan lopen op Curaçao. Ik heb daarvoor gekozen omdat het Nederlandstalig eiland is en de KLM sponsor is. Bovendien is het een mooie plek om vogels te kijken en te duiken.

Lees ook: 92-jarige vrouw loopt marathon van San Diego uit

Welke marathon is je het meest bijgebleven?
Dan toch die van Belfast. Je loopt dan dwars door de katholieke en protestantse wijken die normaal afgegrendeld zijn door hekken. Alleen op die dag staan ze open voor de lopers. Heel vreemd dat zoiets gebeurt op één uur vliegen.

En de mooiste?
New York heb ik gedaan in 1992. En dat is toch wel heel indrukwekkend en fascinerend. Of ik hem nog een keer zou willen lopen? Nee, de herinnering die ik eraan heb is héél mooi, maar ik heb nog zoveel op het programma staan.

Lees ook: Brandweerlieden helpen vrouw over finish marathon

In welke landen wil je absoluut nog gaan lopen?
De marathon in Iran, op 8 april volgend jaar, gaat heel bijzonder worden. Daar ben ik echt heel benieuwd naar. Maar ook India en Peru staan nog op mijn lijst. En als je het echt over een droom hebt, dan is dat wel Antarctica. Dat is het enige continent waar ik nog niet heb gelopen. Maar dat kost 15.000 euro, dus dan kan ik vier jaar niet op vakantie, haha. We wachten wel tot we ooit de jackpot winnen. Maar met zes continenten ben ik heel gelukkig, hoor.

Heb je nog een speciale voorbereiding?
Ik sta iedere ochtend om kwart voor vijf op om te lopen in de bossen rondom Soest. Die zijn schitterend. De bomen zijn voor mij de kerk. Als de marathon dichterbij komt, ga ik meer kilometers lopen. Dat bouw ik op van 30 naar 80 kilometer per dag. Voor de marathon zelf komen we meestal een dag of twee van tevoren aan.

Het recordaantal gelopen marathons in verschillende landen staat nu op 125. Ga je dat halen?
Nou, dat zijn wel heel veel landen. Als ik de honderd zou halen, zou dat mooi zijn, maar dat is geen doel op zich. Met 75 verschillende landen ben ik ook heel tevreden. Ik ben blij zolang ik marathons kan blijven lopen, ik vind het heerlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jaap (57) kampioen marathonlopen in het buitenland
Sluiten