Rens Oving
Rens Oving Nieuws 9 aug 2015 / 22:23 uur

Huurexplosie in steden, Amsterdam nog nooit zo duur

De huren voor huizen in de vrije sector zijn dit jaar ongekend hard gestegen. Vooral in de grote steden wordt inmiddels de hoofdprijs betaald voor huurhuizen.

Dat blijkt uit cijfers van huurwebsite Pararius. In de afgelopen drie maanden steeg de gemiddelde prijs op de site met 2,3 procent. Maar in de meeste steden ging dat veel harder.

Lees ook: Vrees voor huurexplosie in grote steden

Duur

Vooral in de vier grootste steden schoten de huren het afgelopen jaar omhoog. Maar ook in Apeldoorn, Assen, Den Bosch, Gouda, Groningen, Haarlem, Leiden, Lelystad en Middelburg stegen de huurprijzen in een jaar tijd met meer dan 7 procent.

Amsterdam spant de kroon. De vraag naar huurwoningen in de vrije sector is daar zo hard gestegen dat huren in de hoofdstad nog nooit zo duur was.

In Friesland is huren het goedkoopst. Een vrijesectorwoning in deze provincie kost 8,16 euro per m2. Begin dit jaar was Flevoland nog het goedkoopst met 8,01 euro per m2.

Schaars

Huurhuizen in de vrije sector zijn schaars. Van alle huizen in Nederland is slechts 4 procent vrijesectorhuur. Terwijl de vraag naar dergelijke huizen, met name onder middeninkomens, al jaren stijgt, komen er onvoldoende nieuwe huizen bij.

Jasper de Groot, algemeen directeur Pararius: „Het huuraanbod in de vrije sector staat onder druk. De afgelopen twee jaar werden er continu meer woningen verhuurd dan dat er te huur werden gezet. Deze verstoring in vraag en aanbod zorgt voor een stuwend effect op de huurprijs. Dat is vooral in de grotere steden duidelijk waarneembaar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huurexplosie in steden, Amsterdam nog nooit zo duur
Sluiten