Tess Maidman
Tess Maidman Nieuws 17 aug 2015 / 15:26 uur

​Hot or not in eerste schoolweek

Leerlingen flaneren vanaf afgelopen maandag weer over het schoolplein, want de scholen zijn in bepaalde delen van het land begonnen.

Hot or not

Een paar weken geleden begon de inkoop van de nodige attributen voor de eerste schooldag natuurlijk al. Iedereen wil de nieuwste agenda of pen hebben om er bij te horen. Maar wat is dit jaar hip en wat niet?

Voor schoolspullen gaan veel kinderen naar Bruna. Bij deze winkelketen zijn agenda’s, kaftpapier en schriften het populairst. „Aansluitend op de fashiontrends van nu, zijn de schoolgaande meiden op zoek naar kleur”, stelt woordvoerder Linda Eradus. „Van de meest felle neon kleuren tot zoete pastelkleuren. Jongens laten het bij zwart of Voetbal International.”

Rugtas

De 12-jarige Givenchy uit Tiel gaat naar de brugklas van het VWO en weet precies te vertellen wat wel en niet meegenomen kan worden naar school. „Een heel grote rugtas of eentje die je dicht moet klikken is niet hip, maar wel een die je van boven met touwtjes dicht moet trekken.” En dan het liefst met bolletjes, sterretjes of een indianenprint.

Geen broodtrommel

In de tas van Givenchy zit vooral veel gezond eten. „Dat is goed voor je”, zegt ze. „Maar ik stop het niet in een broodtrommel hoor. Dat is voor kinderen tot groep vijf!”, zegt ze al bellend met haar smartphone.

Webshop bol.com ziet dat de Motorola op nummer vier staat van de top 5 meest verkochte schoolspullen van dit jaar. „Als kinderen eenmaal naar de middelbare school gaan worden ze zelfstandig”, verklaart Lindsey Went van bol.com.

Lees ook: Prins George maakt Crocs weer hip

Jonias (15) uit Venlo zit in de derde klas van het vmbo. Hij neemt geen eten mee naar school. „Buiten staat een busje waar iemand broodjes gezond in verkoopt. Dat eten mijn klasgenoten en ik altijd.” Hij koopt de broodjes van het geld dat hij verdient met een bijbaantje.

Markeerstiften en agenda’s

Grote markeerstiften, waren vroeger razend populair. Maar volgens Givenchy is die tijd voorbij. „Minimarkeerstiften met een print erop zijn veel leuker. Op die van mij zitten hartjes.” Met die markeerstiften streept ze belangrijke dingen aan, ook in haar agenda. „Vorig jaar had ik er een van Supertrash. Als er maar dingen over mode in staan”, zegt de 12-jarige scholiere die zichtbaar van kleding houdt.

Bergbeklimmers tas

De wat oudere Jonias gebruikt geen echte agenda meer maar een app. „Wij gebruiken op school Magister. Hiermee kan ik mijn rooster inzien en cijfers of huiswerk invoeren”, zegt de tiener. Hij moet even nadenken wat echt uit den boze is om mee naar school te nemen maar dan komt het: „Een bergbeklimmers tas. Dat is een heel grote tas met twee vakken. Kinderen worden daar weleens mee geplaagd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
​Hot or not in eerste schoolweek
Sluiten