Irene van den Berg
Irene van den Berg Nieuws 18 aug 2015 / 18:30 uur

Help, goedkope kamer gezocht!

Als je écht in het studentenleven wil duiken, heb je natuurlijk een kamer nodig. Maar hoe vind je een leuke plek zonder daar de hoofdprijs voor neer te tellen? Metro geeft vijf tips.

1. Inschrijven

In bijna iedere studentenstad zit wel een woningcorporatie die speciale studentenwoningen bouwt. Deze kamers zijn vaak relatief goedkoop en goed onderhouden. Studenten uit Amsterdam, Delft en Leiden kunnen bij DUWO terecht, SSH biedt studentenkamers in Utrecht en studeer je in Wageningen dan kun je je inschrijven bij Idealis.

Op www.kences.nl vind je wat de studentenhuisvester in jouw – toekomstige – studentenstad is. Je betaalt meestal zo rond de 30 à 40 euro inschrijfgeld. Helaas heb je soms wel wat geduld nodig om op deze manier een kamer te vinden. Heb je je nu nog niet ingeschreven, dan is in de meeste steden de kans klein dat je nog voor september een kamer vindt.

2. Antikraak

In Nederland staan heel wat oude kantoren, scholen en winkelpanden leeg. Als student kun je daar soms voor een prikkie wonen. Soms betaal je zelfs alleen gas, water en licht. Nadeel is wel dat je er ieder moment weer uitgezet kan worden en dat je dat soms pas vlak van tevoren weet.

Leuke antikraakwoningen zijn bovendien heel gewild door de lage prijzen en dus moeilijk te vinden. Google op antikraak en jouw stad. Er bestaan ook gespecialiseerde bureaus die antikraakwoningen aanbieden.

3. Kamersites

Natuurlijk mogen de bekende kamersites in dit overzicht niet ontbreken. Denk aan Kamernet.nl , Studentenkamers.nl en Kamer.nl. Voor Kamernet.nl en Kamer.nl betaal je wel een bedrag om te kunnen reageren. Bij Kamernet.nl is dat 20 euro per maand. Bij Kamer.nl betaal je 9,32 euro, maar het aanbod is daar wel kleiner. Reageren op kamers op Studentenkamers.nl is gratis.

Heb je geen bezwaar tegen een hospita, kijk dan ook eens op Marktplaats. Particulieren bieden daar soms een kamer te huur aan. Het is even goed zoeken, maar er kunnen buitenkansjes tussen staan.

Lees ook: Eerste hulp voor studenten met een gat in hun hand

4. Studentenvereniging

Studentenverenigingen zijn er niet alleen om vrienden te maken en veel bier te drinken. Je kunt er soms ook een mooie kamer versieren. Sommige studentenverenigingen hebben eigen huizen, waardoor je voor een vriendelijke prijs midden in de stad kunt wonen.

Door lid te worden van een studentenvereniging, krijg je bovendien snel een groot netwerk, waardoor je vaak gemakkelijker een kamer vindt.

5. Spread the word

Het is sowieso slim zoveel mogelijk mensen bij je zoektocht te betrekken. Daarbij maak je natuurlijk ook gebruik van social media.

Laat al je Facebookvrienden weten dat je een kamer zoekt en vraag ze het bericht te delen. En volg de Facebookgroepen waarin kamers worden aangeboden. Of Twitter dat je een kamer zoekt met de hasthags als #durftevragen, #kamer en de naam van de stad waarin je de kamer zoekt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Help, goedkope kamer gezocht!
Sluiten