Metro
Metro Nieuws 26 aug 2015 / 07:38 uur

Flink dokken voor extra letter achter huisnummer

Verzekeraars laten de premie van de inboedel- en autoverzekeringen steeds vaker afhangen van de woonplaats van hun klant. Het gaat soms zelfs zo ver dat een huisnummertoevoeging ervoor zorgt dat de premie veel hoger uitvalt. Zo betaalt een man uit Den Haag 105 euro meer voor precies dezelfde WA-autoverzekering als zijn buurman, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Het enige verschil is dat de man op 83A woont en zijn buurman op nummer 83. Volgens RTL Nieuws vroeg de Consumentenbond de aanbieder van de verzekering, SNS Reaal, naar de reden van dit verschil, maar die wil het bedrijf niet geven. SNS Reaal laat weten dat de opbouw van het tarief „concurrentiegevoelige informatie is”.

Lees ook: Premie autoverzekering binnen 5 jaar gehalveerd

Verschillen per straat

Premies voor verzekeringen verschillen vaak omdat ze gebaseerd zijn op het inbraakrisico in een buurt en de kans op schade. Maar uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de risicogebieden per verzekeraar verschillen, soms zelfs per straat. Bij verzekeraar ASR wisselen de risico’s zelfs wanneer er aan de ene kant van de straat een studentenflat staat en aan de andere een seniorenflat.

Goedkoper zonder toevoeging

De Consumentenbond pleit voor meer transparantie bij de verzekeraars over hoe zij hun premies berekenen. Zo vergeleek de belangenorganisatie de verzekeringen van 31 aanbieders in de provincie Utrecht. Bij 17 maatschappijen wordt rekening gehouden met de postcode waarin de klant woont. Bij zeven van die verzekeraars maken ook de letters in de postcode nog uit voor de hoogte van de premie. Bij BLG Wonen, SNS en Vivat wordt er zelfs gekeken naar een eventuele toevoeging aan het huisnummer. Je kunt dus beter op Schoolstraat 2 wonen in plaats van Schoolstraat 2A.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Flink dokken voor extra letter achter huisnummer
Sluiten