Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 17 aug 2015 / 07:30 uur

Duitse burgemeester: Hoe meer immigranten, hoe beter

In veel delen van Europa wordt er alles aan gedaan om vluchtelingen te mijden, maar een Duitse burgemeester houdt er hele andere ideeën op na. De boodschap van Oliver Junk, burgemeester van het stadje Goslar, luidt: ‘kom maar hier met de immigranten, we kunnen er geen genoeg van krijgen’.

Crisis

Een nogal opzienbarend statement, maar Junk heeft er zijn redenen voor. Het stadje in het midden van Duitsland is populair bij toeristen, maar verkeert desondanks in grote problemen. Het is een van de zwakste economische regio’s en het geboortecijfer is al jaren laag. Het gevolg is een demografische crisis; in de afgelopen tien jaar is het inwonertal met 4.000 teruggelopen en momenteel verlaten zo’n 1.500 tot 2.000 mensen per jaar de stad.

Daardoor staan in sommige delen van de stad hele woonblokken leeg. Burgemeester Junk is vastbesloten om de neerwaartse spiraal om te buigen, zo weet The Guardian. Meer vluchtelingen naar Goslar halen en alles komt goed, zo stelt hij. Zijn recentelijke uitspraken zorgden voor nogal wat verbazing in het land. „We hebben veel lege huizen. In plaats van die te zien vervallen, kunnen we deze huizen ter beschikking stellen aan vluchtelingen en onze stad een toekomst geven”, riep hij. De extreem rechtsen in het stadje zijn furieus en willen op 29 augustus demonstreren tegen Junk met de slogan ‘perspectieven, geen massa-immigratie’.

Meer vluchtelingen

Duitsland ontvangt dit jaar zo’n half miljoen asielzoekers, al is het goed mogelijk dat dit cijfer uiteindelijk nog hoger uitvalt. Dat is veel meer dan andere landen in de EU en bovendien twee keer zoveel als het land vorig jaar ontving.

Volgens de verdeelsleutel bekend onder de naam Königsteiner Schlüssel krijgen steden vluchtelingen toegewezen op basis van de populatie en belastinginkomsten: hoe groter en rijker de stad, hoe meer vluchtelingen moeten worden opgenomen. „Dit systeem is belachelijk, omdat in grote steden vaak een gebrek aan huisvesting is, terwijl we in Goslar ruimte hebben”, stelt Junk.

Op een uurtje rijden van Goslar ligt Göttingen, de economische grootmacht in de regio. Daar zijn nogal wat probelemen met de opvang van duizenden vluchtelingen die de stad moet opvangen. „Het is waanzin dat Göttingen zelfs nieuwe accomodaties moet bouwen, terwijl wij lege woningen hebben en werkgevers die wanhopig op zoek zijn naar vaardige werknemers”, vindt Junk.

Plicht

Junk begrijpt ook weinig van de kritiek dat in Duitsland geen ruimte is voor de opvang van vluchtelingen. „Iedereen die zegt dat Duitsland overvol is of dat we ons de opvang niet kunnen veroorloven. Dan zeg ik: denk aan ons verleden, denk aan de toekomst. Tuurlijk kunnen we het ons veroorloven, we zijn een rijk land en we hebben de plicht om mensen in nood te helpen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Duitse burgemeester: Hoe meer immigranten, hoe beter
Sluiten