Metro
Metro Nieuws 3 aug 2015 / 20:55 uur

Drie personen als verdachte aangemerkt

Drie personen zijn in verband met het ongeluk in Alphen aan den Rijn, waarbij twee bouwkranen en een brugdeel omvielen en een aantal gebouwen verwoestten, als verdachten aangemerkt. Hoofdofficier van justitie Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft dat maandagavond gezegd. De verdachten hebben deze status gekregen, vooral omdat zij dan zwijgrecht hebben en recht op een advocaat. „Het is nog veel te vroeg om te zeggen of er strafbare feiten zijn gepleegd”, aldus Nooy.

Het drietal meldde zich maandagmiddag zelf bij de politie, aldus Nooy. „Zij wilden hun verhaal vertellen.”

Lees ook: Waarschijnlijk geen levenden onder puin Alphen

Het OM is een strafrechtelijk onderzoek begonnen, samen met de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de voormalige Arbeidsinspectie. Mogelijk is de arbeidsomstandighedenwet overtreden en het kan ook zijn dat er sprake blijkt te zijn van lichamelijk letsel door schuld. Vooralsnog is er één slachtoffer van het ongeluk levend onder het puin vandaan gehaald; hij had last van zijn heup. Er is nog niets bekend over andere mogelijke slachtoffers.

Instortingsgevaar

Het instortingsgevaar in de panden die getroffen zijn door het ongeval in Alphen aan den Rijn is groot. Daarom kost de zoektocht naar slachtoffers veel tijd. Dat zeiden burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn en hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy maandagavond tijdens een persconferentie op het gemeentehuis.

Lees ook: Video: Hijskraan Alphen aan den Rijn stort op huis

Volgens burgemeester Liesbeth Spies wordt er momenteel nog „met man en macht” gezocht naar slachtoffers. „We gaan door tot we zeker weten dat er geen gewonden of slachtoffers onder het puin liggen”, aldus Spies.

Een deel van de bewoners van het gebied waar de bouwkranen en het brugdeel omvielen kunnen vanavond terug naar huis, maar sommige inwoners moeten elders onderdak vinden. Voor wie dat niet kan, heeft de gemeente noodopvang geregeld, zei de burgemeester.

Reageer op artikel:
Drie personen als verdachte aangemerkt
Sluiten