Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 7 aug 2015 / 17:30 uur

Denen woedend over ‘barometer’ zwarte Amerikanen

Het Deense magazine Politiken heeft flink wat opschudding veroorzaakt door een wel heel bijzondere barometer te publiceren. Daarop worden allerlei beroemde zwarte Amerikanen gerangschikt, van ‘goed’ naar ‘slecht’.

Barometer

Het artikel, dat een paar dagen geleden door Politiken zelf werd gedeeld op social media, heeft een storm aan kritiek opgeleverd. In de barometer staan een heleboel zwarte beroemdheden, van Malcolm X en Michael Jackson tot Bill Cosby en Beyonce.

Kulturredaktionen har lavet et barometer. Det handler om sorte amerikanske ikoner.

Gepostet von Politiken am Dienstag, 4. August 2015

Varken

De verticale as van de grafiek loopt op van ‘tilpasset’ (geïntegreerd) naar ‘vred’ (boos), de horizontale as van ‘ond’ (slecht) naar ‘god’ (goed). Zo rangschikt Politiken tv-ster Bill Cosby als een zeer geïntegreerd maar ook heel slecht type. ,,Bill Cosby blijkt nog een dommer varken dan we al dachten”, schrijft het magazine op de site. Martin Luther King daarentegen wordt gezien als een boze maar goede man.

Racisme

Wat precies de bedoeling is van de barometer is niet helemaal duidelijk, maar op social media laten mensen hun woede blijken over deze ‘vorm van racisme’. ,,Zelfs als dit een grapje is, is het nog behoorlijk racistisch”, merkt één lezer op onder het bericht van Politiken. De journalisten van het blad lijken er niet mee te zitten, zij noemen de opmerkelijke post ‘de beslissende barometer van de zwarte Amerikaanse iconen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Denen woedend over ‘barometer’ zwarte Amerikanen
Sluiten