Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

Alphen kampt met ramptoeristen na brugramp

Wildvreemden lopen door de tuinen van mensen in het rampgebied in Alphen aan den Rijn. Ze klimmen op auto’s om foto’s te maken en houden zich niet aan afzettingen. Daarover heeft burgemeester Liesbeth Spies van de Zuid-Hollandse gemeente woensdag geklaagd.

Wie zich niet houdt aan ,,gewone fatsoensnormen” en de wet, kan rekenen op een strenge aanpak. Spies heeft daarover afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie en de politie. Verdachten krijgen snel te horen of ze een straf krijgen, en zo ja, welke. Volgens de gemeente is er nog niemand opgepakt in het rampgebied.

In het gebied vielen maandag twee hijskranen en een brugdeel om. Die kwamen bovenop vier huizen en twee winkels terecht. Er vielen geen doden, maar de schade is groot. Honderden mensen moesten hun huis verlaten. De meesten zijn inmiddels weer thuis. Op woensdag werden vijf ontruimde woningen vrijgegeven. Bij twee andere panden kunnen mensen wel naar binnen, maar nog niet in de achtertuin. Anderen mochten woensdag onder begeleiding even naar huis om wat spullen op te halen.

Miljoenenschade

Zeventien huizen zijn onbewoonbaar verklaard. Daardoor kunnen enkele tientallen mensen voorlopig niet naar huis. De gemeente zoekt vervangende woonruimte voor ze. Tot die tijd verblijven ze in hotels of bij familieleden. Ze mogen nog niet terug, omdat het zeker een paar weken duurt om de ravage weg te halen. ,,We moeten goed nadenken over hoe we de ravage op een verantwoorde manier kunnen opruimen”, aldus Spies. Het is ook nog niet bekend wie die opdracht krijgt.

Beeldig: Alphense bewoners mogen huis kort in

Verzekeraars zijn druk bezig de schade in kaart te brengen. Waarschijnlijk gaat het uiteindelijk ,,over enkele miljoenen”, aldus het Verbond van Verzekeraars. Mensen claimen schade aan gebouwen, auto’s en inboedel, maar ze lijden ook schade door de gevolgen. ,,Ondernemers die bijvoorbeeld niet open kunnen omdat de panden beschadigd zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Alphen kampt met ramptoeristen na brugramp
Sluiten