Rens Oving
Rens Oving Nieuws 24 aug 2015 / 11:05 uur

Afstuderen zonder studieschuld kan haast niet meer

Het nieuwe collegejaar staat voor de deur en dat is niet alleen maar leuk. Want studenten die dit jaar aan hun studie beginnen, krijgen geen basisbeurs meer. Wie niet genoeg geld heeft om studie, boeken, huur en eten te betalen, moet lenen.

Lees ook: Een op vijf oud-studenten wanbetaler

Het Nibud heeft het daarom druk met vragen. Niet van nieuwbakken eerstejaars die zich zorgen maken of ze nog kunnen eten aan het einde van de maand, maar van ouders die geen idee hebben hoeveel geld ze hun kroost nu moeten geven.

Onhaalbaar ideaal

Het is nog steeds het ideaal van veel ouders om hun kinderen schuldenvrij door hun studententijd heen te loodsen. Maar met het verdwijnen van de basisbeurs is dat voor steeds meer gezinnen onbereikbaar geworden. Zeker als er meerdere kinderen zijn, is een toekomst zonder schulden eigenlijk niet meer haalbaar.

Houtje bijten

Volgens het Nibud-onderzoek krijgt ruim de helft van de studenten geld van hun ouders. Gemiddeld gaat het nu om 179 euro per maand, maar veel ouders vragen zich af dit wel genoeg is. Het is volgens het Nibud niet bedoeling dat „ouders op een houtje bijten om de studie van hun kinderen te bekostigen.” Wie de kinderen wil ondersteunen, doet er verstandig aan om op basis van de financiële mogelijkheden een realistisch bedrag te bepalen dat gemist kan worden.

Thuis wonen

Studenten maken zich overigens ook best zorgen over hun financiële toekomst. Een derde van de eerstejaars blijft thuis wonen om geld te besparen. Om rond te komen zegt een meerderheid van de nieuwe studenten meer te gaan lenen en meer te gaan werken. Ook is een derde van plan om spaargeld te gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afstuderen zonder studieschuld kan haast niet meer
Sluiten