Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 23 jul 2015 / 14:19 uur

Tien klanten in Valkenburgse zaak gaan 1 dag cel in

Twaalf mannen die seks hadden met het toen 16-jarige meisje Kimberley in een Valkenburgs hotel, zijn donderdag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld. Tien van hen moeten van de rechter een dag de cel in en taakstraffen van 120 tot 240 uur uitvoeren.

Lees ook: ‘Zo jong mogelijk, daar geilen ze op’

Anderen

Twee anderen moeten iets langer achter de tralies: zes maanden waarvan drie voorwaardelijk en vijf maanden waarvan drie voorwaardelijk.

De hoogste straf is voor een voormalig medewerker van een jeugdzorginstelling. De rechter vindt dat van hem een grotere verantwoordelijkheid verwacht mag worden, omdat hij professionele ervaring heeft met de begeleiding van zowel loverboys als hun slachtoffers. Zeker hij zou een loverboysituatie moeten kunnen inschatten, vindt de rechter. De rechtbank legt hem echter geen beroepsverbod op.

18 jaar

Alle mannen zijn veroordeeld voor het plegen van ontucht met een minderjarige, maar de straffen vallen lager uit dan het Openbaar Ministerie (OM) eiste. De rechter gaat ervan uit dat de mannen niet bewust naar seks met een minderjarige op zoek waren. „Het verwijt dat kan worden gemaakt, is minder groot dan in het geval dat iemand welbewust op zoek is gegaan naar een minderjarige of wist dat zij minderjarig was", vindt de rechter.

Toch vindt de rechter wel dat de mannen onvoldoende hadden gecontroleerd of het meisje meerderjarig was. Alleen afgaan op de in een seksadvertentie opgegeven leeftijd of wat het meisje daarover beweert, is onvoldoende, aldus de rechtbank.

Hoger beroep

Het OM eiste straffen tot een jaar cel en gaat in beroep.

Lees ook: OM wil klant in zedenzaak Valkenburg jaar in de bak

Zaak

Begin januari schokte de Valkenburgse zedenzaak ons land toen bekend werd dat de 16-jarige ‘Kimberley’ betaalde seks had gehad met mogelijk 80 mannen, onder meer in een hotel in Valkenburg. De 21-jarige loverboy van het meisje werd veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf.

In totaal hebben 29 mannen een dagvaarding gekregen wegens ontucht met het meisje. Volgende week donderdag beslist de rechtbank over de straf van nog eens dertien mannen, later dit jaar over de anderen. Een 55-jarige man werd vorige week al vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tien klanten in Valkenburgse zaak gaan 1 dag cel in
Sluiten