Rens Oving
Rens Oving Nieuws 13 jul 2015 / 17:03 uur

‘Steun aan Grieken kan Nederland miljarden kosten’

Maximaal 86 miljard euro kunnen de Grieken lenen om hun hoofd boven water te houden. En dat zal de Nederlandse begroting niet raken en ook niet tot nieuwe bezuinigingen leiden, bezwoer premier Rutte maandagmorgen in Brussel.

Lees ook: Grieken volledig aan het lijntje van Brussel

Maar volgens hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger loopt Nederland wel degelijk het risico om verder op kosten gejaagd te worden. „Dat het niet direct geld kost, klopt zeker. De Grieken worden betaald uit het ESM”, verklaart Eijffinger. „Maar daarmee is nog niet het hele verhaal verteld.”

ESM?

Sinds 2012 stopte Nederland ruim 4,5 miljard euro in het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Dat is een speciaal garantiefonds dat gebruikt kan worden als een euroland in de problemen komt. Als alles gaat zoals ze zondagnacht in Brussel bedachten, krijgen de Grieken meer dan 50 miljard euro uit dit fonds gestort. Dat geld is dus al overgemaakt en zal Nederland als het goed is nu niets meer kosten.

Lees ook: Dit verklaart waarom de Grieken zo wanhopig zijn

Maar niet alleen via het ESM vloeit er geld naar Griekenland. Om de Griekse banken overeind te houden, zal de Europese Centrale Bank de komende tijd miljarden euro’s over moeten maken. En dat gaat via De Nederlandsche Bank (DNB) ook ons aan. „Het blijft giswerk”, aldus Eijffinger. „Maar via de ECB loopt Nederland de kans om nog eens 5 tot 10 miljard euro extra aan de Grieken te moeten lenen. Dat geld is niet direct een verlies. Maar het is wel de vraag of, en zo ja wanneer, dit wordt terugbetaald.”

Staatskas

Bijna ieder jaar maakt DNB grote sommen geld, dividend, over aan de enige aandeelhouder, de Nederlandse staat. De afgelopen jaren ging dit om bedragen tussen de 750 miljoen euro en 1,5 miljard. Als de centrale bank moet afschrijven op Griekse leningen, levert dit minder geld op voor de staatskas.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Steun aan Grieken kan Nederland miljarden kosten’
Sluiten