Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 19 jul 2015 / 16:05 uur

Rupsenbestrijders zelf onder brandharen horrorrups

Buitenlandse uitzendkrachten die in ons land op pad worden gestuurd om rupsen te verwijderen, nemen het niet altijd even nauw met de regels. Ze dragen vaak niet de juiste beschermende kleding of gaan hier verkeerd mee om. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups zegt dit jaar diverse meldingen binnen te krijgen van uitzendkrachten die onder de brandharen van de eikenprocessierups zitten.

Lees ook: Rups kruipt uit boom, mug ontpopt, help hittegolf!

Pakken

„Vaak gaat het om uitzendkrachten afkomstig uit Oost-Europa. Ze spreken nauwelijks Nederlands en hebben geen idee wat ze aan het doen zijn", zegt bioloog Arnold van Vliet. De ingehuurde rupsenbestrijders worden volgens Van Vliet wel op pad gestuurd door erkende bedrijven, maar de procedures voor bescherming worden niet altijd nageleefd. „Soms dragen ze überhaupt geen pakken, maar het komt ook voor dat ze wel in dikke beschermende pakken rondlopen, maar bijvoorbeeld geen masker opzetten. Ook worden pakken soms verkeerd hergebruikt, waardoor de brandharen in het rond vliegen.”

Ellende

Naast het gevaar dat de uitzendkrachten zelf in aanraking komen met de vervelende brandharen van de eikenprocessierups, lopen door het niet goed naleven van de regels, ook andere mensen volgens Van Vliet risico. „Deze uitzendkrachten rijden vaak in gehuurde busjes. Als ze hier instappen zonder de juiste procedure te volgen, komt zo’n busje onder de brandharen. Na een klus wordt de wagen weer ingeleverd en zit de volgende gebruiker met de ellende."

Lees ook: Plakband helpt tegen horrorrups

Meer

In ons land komen op dit moment veel meer eikenprocessierupsen voor dan een jaar geleden, zo meldt natuurbericht.nl zondag. Geschat wordt dat de populatie gemiddeld 30 procent is toegenomen. Daarbij komt nog dat door de recente hoge temperaturen de nesten nu vooral onder aan de boomstam zitten. De rupsen houden niet van extreme hitte en kruipen dan van bovenin de boom naar beneden. „Het heeft ook nog eens flink gewaaid, waardoor nesten op de grond terecht zijn gekomen", zegt Van Vliet.

Een volgroeide rups heeft ongeveer 700.000 brandharen. Deze pijlvormige brandharen kunnen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen van mensen komen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals hevige jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontstekingen.

Huisdier

Ook dieren lopen risico met de brandharen in contact te komen. „Het komt regelmatig voor dat bijvoorbeeld honden de brandharen in hun bek krijgen", zegt Van Vliet. „Ze nemen een hap uit een nest of snuffelen eraan. Dat kan heel vervelende gevolgen hebben, als de haartjes in de tong vast komen te zitten, kan het nodig zijn een deel van de tong te amputeren."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rupsenbestrijders zelf onder brandharen horrorrups
Sluiten