Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 jul 2015 / 11:22 uur

Oud-SS’er Gröning krijgt 4 jaar cel

Voormalig SS’er Oskar Gröning is woensdag door een rechtbank in het Duitse Lüneburg tot vier jaar cel veroordeeld. Hij krijgt die straf voor hulp bij de moord op 300.000 mensen in het concentratiekamp Auschwitz. Het is echter nog maar de vraag of Gröning de straf uit kan zitten, gezien zijn leeftijd.

De 94-jarige man werd veroordeeld na een drie maanden durend proces, waarin schrijnende getuigenissen van slachtoffers werden gegeven. Hoewel geen van de slachtoffers zich kon herinneren Gröning in het kamp gezien te hebben, werd hij schuldig geacht aan medeplichtigheid aan de moorden, omdat hij een belangrijke spil was in het functioneren van Auschwitz.

Boekhouder van Auschwitz

Gröning wordt ook wel de boekhouder van Auschwitz genoemd. Zijn taak in het concentratiekamp was het tellen van het geld dat van de veelal joodse gevangenen was afgenomen. Hij was getuige van de massavernietiging van onder anderen joden, zigeuners en homoseksuelen.

De oud-SS’er bracht zelf niemand om het leven. Tegenover de rechtbank ontkende Gröning nooit het kamp te hebben gediend. Hij verklaarde zich moreel medeschuldig voor de misdaden, maar vond dat hij niet strafrechtelijk aansprakelijk kon worden gesteld, omdat hij zelf nooit iemand van het leven beroofde. De verdediging had om die reden om vrijspraak gevraagd.

Schuldig

De rechter bleek het daar niet mee eens en oordeelde dat Gröning ‘schuldig is aan medeplichtigheid aan 300.000 moorden’.

De straf is hoger dan de 3,5 jaar die de officier van justitie eerder deze maand eiste. Of Gröning in staat is zijn straf uit te zitten, zal justitie nog onderzoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oud-SS’er Gröning krijgt 4 jaar cel
Sluiten