Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 jul 2015 / 13:43 uur

OM wil vrijspraak voor agenten om dood Stok

Het Openbaar Ministerie wil vrijspraak voor twee agenten die in 2013 met dodelijke afloop op de Rotterdammer Mike Stok hebben geschoten. Dat heeft de aanklager donderdag gezegd bij de rechtbank in Rotterdam. De politiemensen, een man en een vrouw, hebben volgens het boekje en uit noodweer gehandeld, aldus de aanklager.

Agressie

De agenten werden in april 2013 geconfronteerd met de agressieve Stok in de Fazantstraat in Rotterdam. Feyenoordsupporter Stok had twee vrouwelijke stadswachten belaagd die hem hadden bekeurd om zijn loslopende hond.

De agent die het dodelijke schot loste vertelde donderdag waarom hij had geschoten. Hij beschreef de wegrennende en verwilderde Stok als een ,,ongeleid projectiel” die dwars door tuinen en een schutting heen liep en ongecontroleerde bewegingen maakte.

De agent en zijn vrouwelijke collega, die ook schoot, dachten dat Stok een willekeurig iemand die op zijn pad kwam iets zou kunnen aandoen. Stok, vader van een dochtertje, werd terwijl hij wegrende in zijn rug geraakt in de binnentuin van zijn eigen wooncomplex.

‘Nooit goed’

De aanklager zei dat de politie het ,,nooit goed” doet. ,,Wat zou de reactie van het publiek zijn geweest als de agenten niet hadden opgetreden en Stok iemand had doodgeslagen? Ze moesten in split second een beslissing nemen”, aldus de aanklager. Ze liet weten het eens te zijn de door de agenten gemaakte keuze. De aanklager zei verder dat ,,gebeurtenissen als deze geen winnaars kennen, alleen verliezers”.

De twee agenten werden geconfronteerd met kritische vragen van de rechtbank. Zo vroegen de rechters zich af waaruit ze nou precies hadden afgeleid dat Stok zo’n groot gevaar vormde voor zijn omgeving. ,,Als iemand een beetje scheef loopt, dan zou dat betekenen dat je meteen mag schieten’’, aldus een van hen.

Vervolging

Het OM besloot eerder de agenten niet te vervolgen. Maar de nabestaanden waren het daar niet mee eens. Het gerechtshof oordeelde later dat niet vaststond of het gebuikte geweld wel gerechtvaardigd was. De agenten moesten toch worden vervolgd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OM wil vrijspraak voor agenten om dood Stok
Sluiten