Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 2 jul 2015 / 09:47 uur

Meer stations én conducteurs krijgen camerabewaking

Twaalf risicovolle treinstations worden nog deze zomer bewaakt met camera’s. Het gaat om stations als Almere Centrum, Amsterdam Sloterdijk, Gouda, Rotterdam Alexander en Zuid. Ook gaat NS als proef conducteurs en beveiligers uitrusten met camera’s op de kleding, zogenoemde bodycams.

Het aantal middelgrote stations met de extra camerabewaking wordt volgend jaar uitgebreid naar dertig. Uiteindelijk worden zij met in totaal 776 camera’s in de gaten gehouden. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur stelt 13,3 miljoen euro beschikbaar voor de extra beveiligingsmaatregelen. Haar ministerie betaalt ook het onderhoud en beheer.

Agressie

Op dit moment hebben alleen de grote stations vaste camerabewaking. Mansveld wil met de uitbreiding het geweld tegen spoorpersoneel tegengaan. Agressieve reizigers lopen grotere kans gepakt te worden als een klap tegen een conducteur op video wordt vastgelegd, verwacht de staatssecretaris.

Om haast te maken, worden deze zomer al gehuurde bewakingscamera’s geplaatst op de twaalf stations waar het meeste risico op geweld bestaat. Na een aanbesteding, krijgen alle dertig geselecteerde stations volgend jaar vaste camera’s.

Beeldschermen

ProRail gaat ondertussen testen met speciale beeldschermen op Den Haag Hollands Spoor en Rotterdam Lombardijen. Hier is op te zien wat de bewakingscamera’s precies registreren. Potentiële onruststokers zien zo dat zij in de gaten gehouden worden en houden zich hierdoor mogelijk toch rustig. Na een jaar wordt bekeken of de proef is geslaagd. Als dit zo is, krijgen meer stations deze schermen.

De ‘extra ogen’ voor vervoersbedrijven en de politie moet de veiligheid op de stations vergroten voor zowel reizigers als spoorpersoneel, benadrukt Mansveld. „Ik wil dat iedereen veilig kan reizen en werken in het OV. Daarom trek ik 13 miljoen euro uit voor extra camera’s op stations”, laat zij weten.

Hoofddorp

Voor het NS-personeel vormde de zware mishandeling van een conducteur eerder dit jaar in Hoofddorp de druppel. Afgesproken werd om extra beveiligers in te huren en de toegangspoortjes op de stations sneller te sluiten. Dit laatste moet agressieve zwartrijders uit de trein weren.

Het is nog niet duidelijk wanneer NS met het experiment met de bodycams begint. Een idee van de PVV om beveiligers van de vervoerder te bewapenen met pepperspray en een wapenstok, vindt Mansveld een te grote stap.

Camera’s op extra stations:

Vanaf zomer 2015:

 • Almere Centrum
 • Amsterdam Sloterdijk
 • Culemborg
 • Gouda
 • Leeuwarden
 • Maastricht
 • Roosendaal
 • Rotterdam Alexander
 • Rotterdam Zuid
 • Sneek
 • Tilburg
 • Zaandam

Vanaf 2016:

 • Alkmaar
 • Den Helder
 • Deventer
 • Dordrecht
 • Enschede
 • Emmen
 • Groningen
 • Helmond Brandevoort
 • Hilversum
 • Hoofddorp
 • Meppel
 • Naarden-Bussum
 • Roermond
 • Sittard
 • Zandvoort aan Zee
 • Zuidhorn
 • Hengelo
 • Meerssen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer stations én conducteurs krijgen camerabewaking
Sluiten