Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 15 jul 2015 / 11:57 uur

‘Man protesteert tegen SeaWorld, blijkt werknemer’

SeaWorld wordt ervan beschuldigd een werknemer te laten infiltreren bij protesten van dierenrechtenactivisten. De organisatie People for the Ethical Treatment of Animals (Peta), die nogal eens protesteert tegen themapark SeaWorld, stelt dat activist Thomas Jones in feite SeaWorld-werknemer Paul McComb is. Dat meldt The Guardian.

Werknemer en activist

Peta heeft foto’s van Jones en McComb vrijgegeven waarop te zien zou moeten zijn dat het om dezelfde man gaat. Volgens het CV van McComb werkt hij sinds april 2010 voor SeaWorld. Jones neemt al een aantal jaar deel aan protesten tegen datzelfde SeaWorld en werd in 2014 nog met enkele andere activisten gearresteerd.

Via Facebook en Twitter roept Jones andere activisten op tot „een beetje agressie”. Voor het protest van juli 2014 schreef hij: „Pak je hooivorken en fakkels. Het is tijd om SeaWorld neer te halen.”

Lees ook: Willie Nelson wil niet in Seaworld optreden

Het themapark weigerde te ontkennen dat McComb en Jones dezelfde persoon zijn en ontkende ook niet dat zij hem hebben gestuurd. „Wij richten ons op de veiligheid van onze teamleden, gasten en dieren en geven daarbij geen commentaar over de veiligheidsoperaties die we uitvoeren”, aldus Fred Jacobs, vice-president van de corporate communicatie van het bedrijf. „We nemen deze verantwoordelijkheid zeer serieus, vooral dierenrechtenorganisaties zijn steeds extremer in hun retoriek en tactiek.”

‘Spionage’

The Guardian slaagde er niet in McComb te bereiken, maar de vice-president van Peta, Lisa Lange, is ervan overtuigd dat McComb en Jones dezelfde persoon is. Zij beschuldigt SeaWorld van het voeren van een ‘spionagecampagne’.

Lange werd wantrouwig nadat ze in 2014 aan de zijde van Jones werd gearresteerd tijdens een protest. Hij werd zonder aanklacht vrijgelaten en zijn naam prijkte niet op de arrestatielijst. „Toen we vrij werden gelaten, was hij verdwenen. We wilden zeker weten dat iedereen buiten was. Hij stuurde uiteindelijk een berichtje om te laten weten dat hij al thuis was. Hij zei dat hij zijn identiteitsbewijs was vergeten en dat de politie hem daarom had laten gaan. Dat zouden ze nooit doen.”

SeaWorld heeft meerdere malen flinke kritiek gekregen op de manier waarop de walvissen in het park worden getraind om trucjes te doen en gasten te entertainen. In 2013 zorgde de documentaire Black Fish voor nogal wat ophef.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Man protesteert tegen SeaWorld, blijkt werknemer’
Sluiten