Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 27 jul 2015 / 12:17 uur

Konijnen kotsen zich dood voor onze schone wc’s

Konijnen, cavia’s en hamsters kotsen van onze wc-reinigers. Zoveel zelfs dat ze er dood aan gaan, net als muizen en ratten. De knaagdieren worden gebruikt in proeven voor onze huishoudelijke producten en daar moet een einde aan komen, vinden diverse dierenorganisaties.

De European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), een coalitie van toonaangevende dierenbelangenorganisaties, lanceert maandag een Europese campagne om dierproeven voor huishoudelijke producten te stoppen.

Cosmetica

„We hebben al eens met succes campagne gevoerd voor een Europees verbod op het testen van cosmetica op dieren. Nu is ons doel om huishoudelijke producten en schoonmaakmiddelen dierproefvrij te maken", zegt Geoffrey Deckers, voorzitter van het Nederlandse Een Dier Een Vriend (EDEV).

„Konijnen, cavia’s, hamsters, ratten en muizen moeten lijden en sterven om de ingrediënten van alledaagse huishoudelijke producten zoals afwasmiddel, luchtverfrissers en toiletreinigers te testen. We willen dat Europa een voorbeeld stelt aan andere wereldleiders en stopt met dierproeven voor huishoudelijke producten en schoonmaakmiddelen."

In maart 2013 leidde de campagne van de Europese coalitie tegen dierproeven na 20 jaar tot een succes waardoor in heel Europa dierproeven voor cosmetica verboden werden. De focus is nu dus verschoven naar het gebruik van dieren in experimenten met de ingrediënten van schoonmaakmiddelen, zoals afwasmiddel, boenwas en luchtverfrissers.

Lees ook: Te veel proefdieren ‘verspild’ bij onderzoeken

Gevoerd met reinigingsmiddel

Momenteel kunnen de dieren in Europa nog steeds worden gebruikt voor experimenten om huishoudelijke producten, zoals wasmiddel, meubelpolishers en badkamer- en wc-reinigers te ontwikkelen. Hier vallen experimenten onder zoals toxiciteitstesten waarbij de dieren worden gevoederd met hoge doses van bepaalde reinigingsmiddelen of worden blootgesteld aan giftige chemicaliën. De dieren kunnen hierdoor gaan braken en kunnen toevallen, interne bloedingen en orgaanschade krijgen, waarna ze uiteindelijk op wrede wijze sterven of worden gedood.

Grootwinkelbedrijven reageren al op de toenemende publieke bezorgdheid over dit probleem. Een groeiend aantal bedrijven, waaronder Ecover en Marks & Spencers hebben zich reeds laten certificeren bij het wereldwijde ‘Leaping Bunny’ keurmerk, om aan de consument te kunnen garanderen dat voor hun producten geen dierproeven gedaan zijn.

Lees ook: Labradors definitief gered uit laboratorium

„Hieruit blijkt dat het wel degelijk mogelijk is om veilige en effectieve huishoudelijke producten te produceren zonder dierenleed te veroorzaken", aldus Deckers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Konijnen kotsen zich dood voor onze schone wc’s
Sluiten