Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 5 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Hittegolf 2015 in cijfers

We hebben gezucht en gesteund: wat was het warm. De hittegolf 2015 werd dit weekend een feit, mensen raakten onwel tijdens de Tour, maar het officiële warmterecord werd niet verbroken. Een overzicht.

11.47

Zaterdag om 11.47 uur was het officieel: we hebben een hittegolf te pakken. Op dat tijdstip werd in de Bilt 30 graden gehaald. Sinds dinsdag werden er al tropische temperaturen gehaald, maar van een hittegolf is pas sprake als de maximumtemperatuur vijf opeenvolgende dagen 25 graden of hoger ligt, waarvan drie dagen 30 graden of meer.

38,2

De hoogste temperatuur gemeten tijdens deze hittegolf is tot nu toe 38,2 graden in Limburg. En dat gebeurde, in tegenstelling tot wat meteorologen dachten, op donderdag al. Zaterdag zou volgens de verwachting de heetste dag worden, maar toen was de hoogst gemeten temperatuur 36,8 graden.

38,6

Het warmterecord van 38,6 graden, dat in 1944 werd gemeten in Warnsveld, is dus net niet verbroken.

Lees ook: Warm? In deze tuin werd het pas warm!

8

Het is de achtste keer deze eeuw dat er een hittegolf plaatsvindt in ons land. De vorige hittegolf was in 2013, van 21 tot en met 27 juli. Sinds begin vorige eeuw telde het KNMI 39 keer een hittegolf. De langste duurde achttien dagen en viel in juli en augustus 1975.

215

Niet iedereen bleek zaterdag tijdens het kijken naar de Tour de France in Utrecht goed tegen de hitte en drukte te kunnen. De temperatuur steeg ver boven de 30 graden en dat zorgde ervoor dat enkele mensen onwel werden. Het Rode Kruis kreeg in totaal 215 ‘patiënten’, de meesten met klachten veroorzaakt door de hitte. Vijf mensen werden afgevoerd met een ambulance, vijf anderen werden doorverwezen naar het ziekenhuis. Ook zijn veel bezoekers geholpen vanwege blaren en schaafwonden. Mensen meldden zich daarnaast bij de hulpposten omdat ze, door veel zweten, zonnebrandcrème in hun ogen hadden gekregen.

100

Hoe zonnig de Tour ook begon in Utrecht, hij eindigt in ons land zondag met noodweer: regen en zware windstoten. Het KNMI waarschuwt voor lokaal kans op windstoten tot 100 kilometer per uur.

20

Maandag is het een stuk minder warm dan de afgelopen dagen. Volgens Weeronline wordt het tussen de 20 en 26 graden. De vraag is dus of de hittegolf eindigt, dat gebeurt als de temperatuur onder de 25 graden komt. Dinsdag gaat de temperatuur weer richting de 30 graden. Maar de dagen daarna is het echt gedaan met de hitte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hittegolf 2015 in cijfers
Sluiten