Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 2 jul 2015

Help! Ook wilde dieren drogen uit

Dieren in stedelijke gebieden dreigen uit te drogen tijdens de hittegolf. Vogels, muizen, egels. De beestjes hebben het zwaar in de moderne tuinen met tegels en zonder vijvers. Vogels kunnen hierdoor letterlijk dood van het dak vallen. „Elke vlucht kost een vogel nu extra energie. Vogels raken uitgeput, drogen uit en kunnen sterven”, zegt boswachter Frans Kapteijns.

Droog staan

Vooral in de nieuwbouwwijken zijn er in de tuinen geen waterplaatsen meer te vinden. En ook lage vijvers staan in deze warme tijden droog. Niet alleen de boswachter van Natuurmonumenten, maar ook Vogelbescherming Nederland roept mensen op om bakjes water in de tuin te plaatsen om de vogels de hitte door te helpen. „Maar wel op een poesvriendelijke plaats natuurlijk”, zegt Kapteijns. „Je moet altijd goed nadenken als je vogels wilt behouden in de stad.”

Lees ook: Mijn huisdier is oververhit! Wat nu?

ensen moeten er ook alert op zijn dat nestkasten met jonge vogels niet pal in de zon hangen. „De jonge vogels overleven de extreme hitte niet zonder een beetje schaduw”, waarschuwt de Vogelbescherming. Vooral bij jonge koolmezen en pimpelmezen kan de hitte fataal zijn. De kuikens raken oververhit, drogen uit en sterven uiteindelijk.

Oververhitte vogels zijn goed te herkennen. Ze zijn lusteloos en ademen snel. „Zo’n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via de tong en bek vocht te verdampen”, weet de Vogelbescherming. Door bakken water te plaatsen hoeven de dieren niet zo ver te vliegen, waardoor ze sneller verkoeling kunnen zoeken.

Dat ziet Kapteijns ook in zijn eigen tuin. Mussen, pimpelmezen, lijsters, koolmezen, roodborstjes. Ze vliegen af en aan bij de schaal water die hij heeft geplaatst. Maar ook egels komen geregeld water oplikken. „Ik heb ze al een paar keer weg zien waggelen. Voor hen is het natuurlijk nóg lastiger om water te zoeken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Help! Ook wilde dieren drogen uit
Sluiten