Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Nieuws 7 jul 2015 / 19:35 uur

Griekenland smeekt om tussenoplossing

Griekenland vraagt de andere eurolanden om een tussenoplossing, die financiële problemen in juli voorkomt. Ondertussen kan dan worden gewerkt aan een oplossing voor de langere termijn. Dat zei een bron binnen de Griekse regering dinsdag tegen persbureau Reuters.

"Het Griekse voorstel betreft een akkoord tot en met het einde van de maand”, aldus de bron. "In die periode kan dan een omvangrijk, levensvatbaar akkoord worden voorbereid."

Lees ook: Tijdlijn: zo raakte Griekenland in de problemen

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann zei dinsdag rond de top van eurolanden in Brussel een overbruggingskrediet als een mogelijkheid te zien. Hij wees er echter ook op dat de Grieken nog geen concrete voorstellen voor bezuinigingen en economische hervormingen hebben gedaan. Die gelden als absolute voorwaarde voor verdere steun.

Acute geldnood

De Griekse overheid en banken verkeren in acute geldnood door het uitblijven van een akkoord over verdere noodsteun voor het land. Griekenland heeft daardoor sinds deze maand een achterstand van betalingen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), terwijl de banken al ruim een week dicht zijn.

Een tussenoplossing kan verdere problemen met schuldeisers voorlopig voorkomen en kan er mogelijk voor zorgen dat de Europese Centrale Bank (ECB) Griekse banken meer noodsteun toestaat. Doordat de ECB het plafond voor noodsteun afgelopen anderhalve week niet heeft verhoogd, moeten de Griekse banken gesloten blijven om hun ondergang te voorkomen.

Een tijdelijk akkoord kan ook voorkomen dat de problemen van Griekenland met de ECB verder oplopen. Griekenland moet op 20 juli voor 3,5 miljard euro aan staatsleningen aflossen die in handen zijn van de centrale bank. Een wanbetaling op die leningen zal de positie van Griekenland binnen de eurozone verder verzwakken.

Weer nieuwe top regeringsleiders

Volgens Reuters komt er mogelijk zondag opnieuw een top van regeringsleiders om verder te praten over nieuwe noodsteun voor Griekenland. Die top zou afhankelijk zijn van het oordeel van de toezichthouders van de Europese Commissie, de ECB en het IMF over de steunaanvraag die de Grieken naar verwachting later op dinsdag, of uiterlijk woensdagochtend inleveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Griekenland smeekt om tussenoplossing
Sluiten