Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 6 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Grieken in Nederland: blij, maar onzekere toekomst

Het was kiezen tussen twee kwaden, zo noemen de in Nederland wonende Grieken het Griekse referendum van afgelopen zondag. „Mijn hele familie heeft zondag ‘nee’ gestemd, maar niemand weet wat dit hun precies zal brengen”, zegt Giannis Garlemos. „Ik weet niet of je blij of verdrietig moet zijn”, reageert Helena Sibel. „Mijn familie in Griekenland is niet blij op dit moment, maar angstig.”

Opgelucht

Toch zeggen veel Grieken in ons land vooral opgelucht te zijn over de nee-uitslag van zondag. Met 61 procent van de stemmen koos het Griekse volk toen tegen de voorstellen van Europa en het IMF. „Het was een kwestie van kiezen voor een antwoord dat nog een beetje hoop biedt”, zegt de in Tilburg wonende Griek Garlemos.

Lees ook: Grieken zeggen luidkeels ‘nee’ tegen schuldeisers

„Niemand weet wat er nu gaat gebeuren. Maar als er ‘ja’ uit het referendum was gekomen had dat betekend dat er de komende 5 jaar nog meer honger geleden zou worden in Griekenland. Nu er ‘nee’ uit is gekomen, is er een kans. Een mogelijkheid om beter uit de onderhandelingen te komen.”

Poll

Volgens Garlemos die de Facebookpagina Griekseagenda oprichtte voor Grieken in Nederland, denkt het overgrote merendeel van de Grieken in ons land er net zo over als hij. „Ik heb een poll op mijn Facebookpagina gezet. Van de ongeveer 200 Grieken in Nederland die hierop hebben gestemd, koos 95 procent voor ‘nee’ als beste uitslag voor het referendum. De bodem is bereikt in Griekenland. Het land staat aan de rand van de afgrond, nog meer zware maatregelen zouden Griekenland verder kapotbezuinigen.”

Maar nu?

Wat de toekomst brengt voor het Griekenland is voor Garlemos een groot vraagteken. Onzekerheid is ook wat domineert in de Facebookposts van andere Grieken in ons land op de pagina van Garlemos. „Laten we niet te vroeg juichen”, reageert Maria Aggeliki Kelesidou onder een post over de nee-uitslag. „Je weet nooit wat er gebeurd.”

Toch hebben de meeste Grieken wel hoop op een betere toekomst. „Dat zit in ons DNA”, lacht Garlemos. „Griekenland heeft voor hetere vuren gestaan in de geschiedenis. Het land komt hier echt wel bovenop, daar ben ik van overtuigd.”

Investeren

Als het aan Garlemos ligt zouden de overige Eurolanden toch weer geld in Griekenland moeten pompen. „Niemand heeft de oplossing, ook de leiders in Brussel niet. Maar de werkloosheid in Griekenland is nu ongelooflijk hoog. Er moet geinvesteerd worden in het land, zodat er fabrieken gebouwd kunnen worden, winkels kunnen worden geopend, noem maar op. Grieken kunnen dan weer werken en werkenden betalen belasting. Zo kan het land groeien en uiteindelijk schulden afbetalen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grieken in Nederland: blij, maar onzekere toekomst
Sluiten