De Chinese Muur valt langzaam maar zeker uit elkaar
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F07%2Fc34d882fd5aff51551fc1d72022d0b04-1435990372.jpg)
De Chinese Muur is een wonderlijk verschijnsel, zo’n 300 jaar voor Christus werd er begonnen aan het immense bouwwerk en het duurde nog eens 1000 jaar voordat de Ming-dynastie de monumentale muur zou afmaken en groeide intussen uit tot een indrukwekkende 21.000 kilometer.
Indringers op afstand
Helaas meldt de krant Bejing Times dat de tijd dat de bevolking beschermd werd door het bouwsel, aan een eind lijkt te zijn gekomen omdat de muur langzaam aan het afbrokkelen is. Sterker nog, er wordt opgeroepen om zo snel mogelijk aan restauratie te beginnen voordat het wereldwonder volledig vervalt.
Lees ook: Chineesvriendelijke make-over voor Spaanse horeca
Een recent onderzoek wees namelijk uit dat ruim 30% van de originele structuur is verdwenen en slechts 8,2% in goede conditie verkeert. Niet geheel verwonderlijk aangezien de muur elk jaar zo’n tien miljoen toeristen weet te trekken. Het is een populaire bestemming geworden voor mensen die minder toegankelijke plekken bezoeken en de muur gebruiken als overnachtingsplek. Sommigen houden er zelfs heuse raves en dat komt de staat van de muur nu niet bepaald ten goede.
Vrijmetselaars
Een andere oorzaak is de groeiende armoede onder de bevolking, waardoor zij zich genoodzaakt voelen om stukken steen te stelen om te verpatsen aan toeristen of om hun eigen woningen mee te repareren. Voor ongeveer 30 yen per steen, omgerekend zo’n 5 dollar, kan een gezin weer een paar dagen in voedsel voorzien.
Verwoestende weersomstandigheden
Ook de natuur speelt een rol bij het aftakelingsproces. Harde wind en regen zorgen voor een poreuzer oppervlak waardoor het meermaals voorkomt dat een nabijliggend gebouw bij het minste of geringste instort. Daarnaast verwijst Bejing Times ook naar het lakse onderhoud van de muur als oorzaak van de verwoesting.
In 2006 werd er nog een wet ingevoerd die het de bevolking verplicht om mee te helpen aan het herstel van mogelijke schade, maar er is vooralsnog geen organisatie die zich richt op de handhaving van deze zogenaamde regels.
Lees ook: Japan kampt met overschot aan middelbare maagden
Zo blijkt maar weer dat niets het eeuwige leven heeft, zelfs niet een van de meest wonderbaarlijke constructies die de wereld ooit gekend heeft.