Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 8 jul 2015 / 11:33 uur

11x écht de allerlaatste waarschuwing voor Grieken

De Grieken hebben nog een kans om duidelijke en concrete afspraken te maken met Europa. Als er zondag geen deal wordt gesloten, is een faillissement en Grexit een feit.

„De tijd is volkomen weggetikt. De Griekse regering speelt hoog spel met de belangen van de eigen bevolking”, waarschuwde premier Mark Rutte dinsdagnacht na de zoveelste Eurotop over de Griekse crisis.

Is de zoveelste deadline uit de afgelopen jaren nu écht de laatste voor Griekenland? Die dreigende taal richting Athene hebben we namelijk al vaker gehoord:

23 juni 2011:

„Men realiseert zich ook dat Europa neemt geen genoegen met halve maatregelen. Dat het echt serieus is dat er wat moet gebeuren.”

26 oktober 2011:

„Waterige compromissen, daar kopen we niks voor. Er moeten een aantal dingen écht gebeuren.”

December 2012:

„Als een land ondanks alle maatregelen toch in de problemen komt. Dan geven we die landen met zware voorwaarden die landen de kans te herstellen. Maar we leggen zware straffen op aan landen die zich niet houden aan de spelregels.”

30 januari 2015:

„Voor Nederland staat voorop dat heldere afspraken zijn gemaakt bij de steunverlening aan Griekenland. En die afspraken moeten gewoon worden nagekomen.”

13 februari 2015:

„Het zal heel moeilijk worden om tot een politieke oplossing te komen.”

19 juni 2015:

„Het beeld is somber. Laten we daar gewoon heel reëel over zijn. Er is geen akkoord bereikt.”

2 juli 2015:

„Na het nee-stemadvies van de Griekse regering zien wij op dit moment geen verdere basis voor verdere gesprekken met Griekenland.”

3 juli 2015:

„De Griekse regering moet aan de slag om de eigen financiële problemen op te lossen.”

7 juli 2015 (middag):

„Ik ben zeer somber over deze top. Ik ben ook heel somber over de vraag of Griekenland eigenlijk wel met voorstellen en tot oplossingen wil komen.”

„Als de Grieken niet heel snel met vergaande voorstellen komen en bereid zijn om moeilijke maatregelen te nemen, dan kunnen wij ze niet helpen en dan zijn de gevolgen voor de verantwoordelijkheid van de Grieken.”

7 juli 2015 (avond):

„Er is nauwelijks meer vertrouwen dat er onderhandeld kan worden met deze Griekse regering. Maar we blijven openstaan voor het wondertje dat ze de komende dagen toch met voorstellen komen. Daar zijn geen aanwijzingen voor, maar wie weet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
11x écht de allerlaatste waarschuwing voor Grieken
Sluiten