Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 3 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Zware botten’ is een smoes! En nog meer fabeltjes

In groente zit veel vitamine C en je bent dik omdat je zware botten hebt: het is onzin!

Mensen die te dik zijn halen zich van alles in hun hoofd. De diëten volgen elkaar in rap tempo op en ze doen van alles om gezond te leven. Maar daarbij worden cruciale fouten gemaakt. De Consumentenbond zette enkele feiten en fabels op een rijtje:

In een kroket zitten vooral gezonde vetten:
Fabel. Het is fifty-fifty, de helft van de vetten is verzadigd (ongezond) en de andere helft onverzadigd.

In groente zit vooral vitamine C:
Fabel. Vitamine C zit met name in fruit zoals sinaasappels en kiwi’s, en in sommige groentesoorten waaronder paprika en kool. In veel groenten zit een stuk minder vitamine C, maar zitten tal aan andere vitamines en mineralen. Zo zit in spinazie veel foliumzuur en in wortel veel vitamine A.

Lees ook: Man valt 25 kilo af van bizar fastfooddieet

Tarwe is even goed als spelt:
Feit. Speltbrood is hip omdat het gezonder zou zijn. Het verschil tussen spelt en tarwe is echter maar klein. Speltbrood bevat ook gewoon gluten, dus wie dit wil vermijden heeft hier niks aan. Wel verdragen sommige mensen spelt beter dan tarwe. Let dan wel op dat het product 100% spelt is, en er niet alsnog tarwe bij zit.

Een A-merk is altijd gezonder dan een huismerk:
Fabel. Dat hoeft niet zo te zijn. Uit recent onderzoek van de Consumentenbond naar zout in levensmiddelen bleek namelijk dat de Heinz sandwichspread een stuk zouter is dan de sandwichspread van huismerken.

‘Gewoon bewegen’ is even gezond als sporten:
Feit. Sporten is niet gezonder dan ‘gewoon bewegen’. Er zijn zelfs veel aanwijzingen dat de hele dag stilzitten juist schadelijk is voor de gezondheid. Ook als je aan het einde van de dag gaat sporten. Juist de hele dag door actief zijn en elke dag minimaal een half uur bewegen is gezond.

Lees ook: Wil je afvallen? Eet meer chocolade!

Ik ben dik omdat ik zware botten heb:
Fabel. Het kan wel iets schelen, maar eigenlijk nooit meer dan zo’n 2 kilo op je totale gewicht.

Als je ’s avonds na 19 uur eet, word je dik. Dan wordt je voeding niet meer gebruikt en opgeslagen als lichaamsvet:
Fabel: Het maakt niet uit op welke tijdstippen je eet, als je maar niet teveel eet. Eet je ’s avonds later en stil je ’s middags de honger met tussendoortjes zonder bij het diner minder te eten, dan gaat het hard met de kilo’s en de calorieën. Ook vindt niet iedereen het prettig om met een volle maag te gaan slapen; het kan een zwaar gevoel geven en voor oprispingen zorgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Zware botten’ is een smoes! En nog meer fabeltjes
Sluiten