Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 8 jun 2015 / 14:09 uur

Webcams op Kos tegen vrees voor bootvluchtelingen

Ja, er arriveren bootvluchtelingen op de Griekse eilanden Kos en Lesbos. Maar: grote overlast bezorgen zij de vele vakantiegangers niet. En wie dit niet gelooft, kan het met eigen ogen zien. Om de angst tegen overlast van vluchtelingen weg te nemen, staan op de website van het populaire vakantie-eiland Kos speciale webcams met livebeelden en YouTubevideo’s.

„De actuele straatbeelden van Kos laten zien dat alles op het eiland vlot verloopt en dat er van angst of onzekerheid niets te merken is”, luidt de toelichting op de webcams van de autoriteiten. De autoriteiten zeggen mensen die naar Kos willen afreizen met de livebeelden ‘gerust te willen stellen over de situatie’.

Lees ook: Vluchtelingenboot op strand Antalya maakt indruk

Reportages

Onder vakantiegangers ontstond onrust sinds enkele weken geleden verhalen in de media verschenen over massa’s bootvluchtelingen uit Syrië en Afghanistan die de Griekse eilanden zouden overspoelen. Engelse toeristen klaagden in de Britse krant The Daily Mail dat hun vakantie werd verpest door de confrontatie met het leed. Op Kos zou het ook onveilig en smerig worden.

Thomas Cook ontving telefoontjes van ongeruste klanten, die bij de reisorganisatie een zonvakantie hadden geboekt. Navraag bij de lokale reisleiders leerde dat het allemaal reuze meevalt, stelt een woordvoerder. „We krijgen minimaal twee keer per dag updates van onze mensen ter plaatse over de zichtbaarheid en ‘last’ die toeristen hebben van bootvluchtelingen. Maar de verhalen blijken enorm overdreven. Er is niets aan de hand.”

‘Overdreven’

Alleen rond het politiebureau op Kos zijn de bootvluchtelingen volgens Thomas Cook zichtbaar. „Daar moeten zij hun papieren in orde maken, om door te kunnen reizen naar het vasteland. Het medeleven met deze vluchtelingen is erg groot op de Griekse eilanden. Maar ze hangen helemaal niet rond op het strand.”

De reisbranche hoopt dat de livebeelden op internet helpen om lastminuteboekers gerust te stellen. „Mensen moet je niet afschrikken met iets wat er niet is”, meent de Thomas Cook-woordvoeder. „Wel bellen reizigers ons met de vraag of ze spullen zoals kleren mogen meenemen voor vluchtelingen. Dat kan natuurlijk altijd.”

Invloed

Instortend toerisme kan het economisch kwakkelende Griekenland op dit moment totaal niet gebruiken. Minister Elena Kountoura van Toerisme benadrukt dan ook met klem dat de stroom bootvluchtelingen ‘tot zover geen invloed heeft op het toerisme of de toeristische diensten’. „En we verwachten niet dat dit zal gebeuren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Webcams op Kos tegen vrees voor bootvluchtelingen
Sluiten