Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 1 jun 2015 / 06:21 uur

TreinRespect vraagt om selfies met conducteur

Schud de conducteur de hand! Met die oproep steken studenten van de Academie voor Popcultuur het treinpersoneel een hart onder de riem. Reizigers worden uitgedaagd om leuke foto’s met de conducteur op de Facebookpagina TreinRespect te plaatsen.

Opsteker

„Na al het nieuws over geweld tegen treinpersoneel, kunnen conducteurs wel een opsteker gebruiken”, zegt de 18-jarige Melanie Esther van Eunen, één van de vijf initiatiefnemers. „We willen de conducteurs een gezicht geven en laten zien dat veel mensen het treinpersoneel waarderen.”

Leuker

Het idee voor de actie ontstond op school. „We kregen de opdracht om in groepjes een maatschappelijk probleem aan te kaarten dat dicht bij ons staat. Studenten reizen vaak met het ov en lezen veel over toenemend geweld in de trein. We waren het er al snel over eens dat het mooi zou zijn om juist al die goedbedoelende reizigers en conducteurs uit te lichten. Hopelijk zien anderen dan ook in dat de reis een stuk leuker kan zijn als je aardig tegen elkaar bent.”

Fantastisch

Meerdere blije reizigers en conducteurs schudden elkaar al de hand op de Facebookpagina. Op de allereerste foto, van een krappe week geleden, zien we Van Eunen zelf ook. „Op die prent ben ik echt ontzettend trots”, lacht ze. “De conducteur vond het fantastisch!”

Mooie Dag

Vanaf volgende week kunnen bezoekers op de pagina ook luisteren naar een door de studenten zelfgeschreven liedje. Op de melodie van ‘Mooie Dag’ van artiest Jayh hebben ze een tekst gemaakt over een treinreis, met een conducteur en een reiziger zonder geldig vervoersbewijs in de hoofdrol.

Hoe dat afloopt? Dat lees je volgende week bij Metro.

Lees ook: Vrouw krijgt verloren bruidssluier in trein razendsnel terug

Stop geweld

De Facebookpagina ‘Stop geweld tegen treinpersoneel’ is vorige week eveneens opgericht. Drie studenten van Avans Hogeschool in Den Bosch roepen mensen op om hier met ideeën te komen om geweld in de trein tegen te gaan.

„In de trein waar ik elke dag mee reis, is pas geleden nog een conducteur mishandeld”, vertelt Pauline Verhoeven (18), één van de initiatiefnemers. „Dan komt het ineens wel heel dichtbij.” De studenten willen de beste ideeën naar NS sturen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
TreinRespect vraagt om selfies met conducteur
Sluiten