Michiel van Berkel
Michiel van Berkel Nieuws 11 jun 2015 / 14:18 uur

Supers nagelen babyvoedingboeven aan schandpaal

Honderden euro’s schade. Supermarkteigenaar Edwin Legebeke uit Doetinchem werd afgelopen maandag van vele pakken Hero-babyvoeding bestolen. Voor de ondernemer was de maat vol en hij publiceerde daarom een video (op moment van schrijven 50.000 keer bekeken en 1.600 keer gedeeld) van de dieven op Facebook. Hij is niet de enige. Supermarkten door het hele land nemen het heft in eigen hand en nagelen de babyvoedingdieven aan de schandpaal.

“Ik was er gewoon helemaal klaar mee”, aldus Legebeke tegen Metro. Met ‘helemaal klaar’ doelt de uitbater op de babyvoedingdiefstallen die zijn zaak tergen. De georganiseerde misdaad, zo stelt Legebeke, steelt de babyvoeding uit supermarkten, om ze voor veel geld in China te verkopen. Na een groot zuivelschandaal in het Aziatische land, is de vraag naar Westerse zuivelproducten groot.

“Dit is geen gewone diefstal. Hier zitten georganiseerde criminelen achter. Het wordt gewoon doorverkocht naar China.” Voor Legebeke was het dan ook niet de eerste keer dat zijn zaak werd bezocht door babyvoedingdieven. “De pakken Nutrilon verkochten we al vanachter de kassa, maar blijkbaar is de Hero-babyvoeding nu ook in trek.”

Ben er nu helemaal klaar mee, eerst was het nutrilon babyvoeding en gisteren, ma 8 juni hebben ze 12 pakken hero babyvoeding uit de winkel gestolen. We zijn dus nu gedwongen om ook dit merk vanachter de balie te verkopen. Criminaliteit rond babyvoeding word alleen maar erger. Wie kent deze heren en deel deze video zodat andere supermarkten en drogisterijen ook op hun hoede zijn.

Gepostet von Spar supermarkt doetinchem am Dienstag, 9. Juni 2015

Professionals

De boeven gingen minutieus te werk. Op de bewakingsbeelden is te zien hoe één persoon de boel in de gaten houdt, terwijl de ander een boodschappentas (!) vol melkpoederpakken vult. “Ik werd afgeleid met een vraag over yoghurtdrank, dus liep met hem mee. Ik was toen achter, dus niet bij de kassa”, herinnert Edwin zich. Terwijl de ondernemer achter was, werd ook de kassière afgeleid, waarop de boodschappentas vol melkpoeder naar buiten kon worden genomen.

Dummies

Jules van Well, woordvoerder veiligheid van belangenbehartiger van supermarkten CBL, bevestigt de populariteit van babyvoeding onder criminelen. “Steeds meer winkels kampen er mee, vandaar dat vaker preventieve maatregelen worden genomen.” Zo kiezen supermarkten ervoor om een dummy in het schap te leggen (rekent de klant af, krijgt hij bij de servicebalie een gevulde versie), anderen verkopen de zuivelproducten voor zuigelingen achter de balie. Een oplossing die supermarkteigenaar Edwin ook hanteert.

Naast preventieve maatregelen werkt de belangenbehartiger hard aan een oplossing om het probleem definitief de kop in te drukken. Van Well: "We praten met producenten als Nutricia en geven elkaar advies. Verder hebben we overleg met de politie over preventie."

Onopgelost

Edwin is niet het enige slachtoffer dat de babyvoedingdieven publiekelijk aan de schandpaal nagelt. Onder meer een Albert Heijn in Enter en een Jumbo in Alkmaar gingen de Spar uit Doetinchem voor en nagelde de babyvoedingboeven aan de schandpaal. De reden die de gele supermarktgigant geeft? “Omdat eerdere diefstallen tot op heden nog niet opgelost zijn.”

https://www.facebook.com/JumboHuiswaard/posts/1610924219147127

Gisteren om 13:00 zijn er bij de Albert Heijn in Enter een 3-tal jonge vaders geweest. Zij hadden dringend melkpoeder…

Gepostet von Patrick ten Hove am Donnerstag, 4. Juni 2015

De Nederlandse politie kan geen exacte cijfers geven van het aantal babyvoedingdiefstallen. Dit delict valt namelijk onder het algemene kopje ‘winkeldiefstal’. Wel raden ze aan om niet voor eigen rechter te spelen en geen foto’s of video’s van (mogelijke) dieven online te zetten. Vindt diefstal plaats, is aangifte doen het devies. "Op basis daarvan doen wij het onderzoek", aldus politiewoordvoerder Remco de Vaan.

Het CBL staat achter het advies van de politie, maar snapt de beweegredenen van de bestolen Edwin. “We begrijpen dat ondernemers de bewakingsbeelden online zetten. Het is superoneerlijk dat iemand je winkel leegrooft. Maar, je loopt toch tegen juridische problemen aan, zoals privacy.” De brancheorganisatie raadt dan ook af de video’s te publiceren, maar naar de politie te stappen.

Wel aangifte, geen tijd

Edwin Legebeke zegt dat hij meteen na de diefstal aangifte wilde doen, maar “de politie had geen tijd”. Vanmiddag kan hij alsnog bij het bureau langskomen om aangifte te doen. “Toen de pakken Nutrilon werden gestolen, heb ik geen aangifte gedaan. Samen met de politie hebben we toen de beelden bekeken, maar ze konden er maar weinig mee.”

Lees ook: Viltstift wapen tegen Chinese melkpoederhandelaar

et het plaatsen van de video heeft Edwin bereikt wat hij wilde; aandacht voor het probleem. "Ik vind het droevig dat ik geen dingen in schappen kan leggen, zonder dat het wordt meegejat."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Supers nagelen babyvoedingboeven aan schandpaal
Sluiten