Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 3 jun 2015 / 18:21 uur

Spoorpersoneel voelt zich gesteund door reiziger

Spoorpersoneel voelt zich enorm gesteund door de massale steunbetuigingen van Nederlanders voor conducteurs en machinisten. Reizigers durven tegenwoordig zichtbaar hun respect te uiten en steken het personeel daarmee een hart onder de riem, wat als een belangrijke vooruitgang wordt ervaren.

Lees ook: De conducteur: ondergewaardeerde held

De door Metro gelanceerde #iksteunhetpersoneel tegen geweld, de Facebookpagina TreinRespect, waarop reizigers gevraagd wordt selfies te maken met een conducteur, en de lezerscolumn van Bente van de Wouw in deze krant over de impact van zelfmoorden, heeft gigantisch veel hartverwarmende reacties opgeroepen op social media. „Door alle aandacht in de media zie je dat de reiziger het ov-personeel wel degelijk steunt”, zegt Caroline Ubachs van de vakbond van rijdend personeel VVMC. „Er is steeds meer aandacht voor het werk van de conducteur en de heftige dingen die zij tegen kunnen komen. Het personeel voelt dit als een hart onder de riem.”

Emoties

De column van Bente van de Wouw, ’De conducteur: een ondergewaardeerde held’, is op Facebook bijna 17.000 keer gedeeld. Het emotionele betoog over het respectloze gedrag van sommige reizigers richting conducteurs na (gewelds)incidenten riep ook veel emoties op bij de lezers ervan. „Dit verhaal mag de wereld rond, want vaak word er niet aan de machinist of conducteurs gedacht. Wens hen die het overkomen heel veel kracht en sterkte om dit te verwerken. Alle respect”, schrijft Louise van Boxtel op de Facebookpagina van Metro Holland.

Herkenbaar

„Eindelijk iemand die schrijft wat er op zo’n moment met spoorwegpersoneel gebeurt. Als je het niet mee hebt gemaakt, weet je niet hoe het is. Mooi verwoord”, vult Marinus Velthuis aan. Debbie Hupkes hoopt dat reizigers door de column „ook eens nadenken over de andere kant van het verhaal….Beetje meer inlevingsvermogen kan geen kwaad!”. Hoofdconducteur Jan van Spijkeren bedankte alle mensen voor hun steunbetuigingen op Facebook. „Mooi verhaal en herkenbaar. Thnx voor jullie steun en respect.”

TreinRespect

Op de Facebookpagina TreinRespect druppelen sinds maandag de selfies met conducteurs binnen. Het Jeugdjournaal besteedde ook aandacht aan het studenteninitiatief dat reizigers oproept het spoorpersoneel de hand te schudden. Rick van Dijk wist zelfs vijf conductrices te strikken op een foto. „Respect voor deze kanjers. #treinrespect”, schreef hij erbij.

Alle steunbetuigingen raken ook de reizigersorganisaties. „Hartverwarmend die aandacht voor de moeilijke zaken die soms ook bij het werk op de trein komen kijken", zegt Edwin van Scherrenburg van NS. ,,Ik hoor dat mensen zich er echt door gesteund weten en mooie initiatieven.”

Overweldigd

Bente van de Wouw (20) is helemaal overweldigd door de vele reacties die haar column heeft opgeroepen. „Het is geweldig. Conducteurs komen vooral vervelend in het nieuws. Ze ervaren geweld, worden uitgescholden, maar nooit eens bedankt. Hun baan lijkt voor mensen zo simpel. Kaartjes knippen en rond lopen, maar het is zoveel meer. Ik verbaas me er steeds weer over hoe weinig respect conducteurs krijgen voor hun werk. Ik vind dat daar meer aandacht voor mag zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Spoorpersoneel voelt zich gesteund door reiziger
Sluiten