Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 22 jun 2015 / 11:33 uur

Selfie voor Suezkanaal kan toerist al gedoe bezorgen

Maandelijks checken ruim 100.000 Nederlanders bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) welke risico’s er zijn op hun vakantie of werkbezoek aan een specifiek land. Egypte staat doorgaans ‘stijf bovenaan’ in de opgezochte reisadviezen op de website of de applicatie voor smartphones van het ministerie. „Dit betekent dat veel mensen die naar Egypte gaan zich bewust zijn dat dit iets anders is dan een vakantie naar Zuid-Frankrijk”, zegt Christoph Prommersberger, hoofd Reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Desondanks gaat het toch vaak mis met Nederlanders in het buitenland, door onhandig, onbezonnen of soms ronduit dom gedrag. Veel van dergelijke problemen hadden niet hoeven te gebeuren als vooraf bij BuZa was nagegaan wat wel en niet verstandig is op vakantie. „Onze reisadviezen zijn bedoeld om te voorkomen dat mensen in problemen raken.”

Waar staan de vier kleurcodes in de reisadviezen voor?

„Groen betekent dat het land of gebied veilig is. Bij geel is het veilig, maar zijn er risico’s die afwijken van die in Nederland. Met oranje adviseren we alleen de absoluut noodzakelijke reizen te maken, en bij rood is er een negatief reisadvies. Dit betekent ook dat personeel van de ambassade misschien niet kan helpen als je in de problemen raakt in een onveilig gebied.”

Bestaan daar weleens misverstanden over?

„Ja. De ambassade in de hoofdstad is soms duizenden kilometers verwijderd van de plek waar mensen in de problemen komen. We kunnen dan niet op stel en sprong ter plekke zijn om de gevraagde hulp te bieden. En dat geldt helemaal als die problemen ontstaan in een gebied met hele grote veiligheidsrisico’s, waar ook ons ambassadepersoneel mee te maken heeft. Dat gebeurt wel eens.”

Zijn er ogenschijnlijk pietluttige acties waarmee Nederlanders al in de problemen komen?

„Wij zijn gewend om alles en iedereen op de foto te zetten. Maar er zijn plekken in de wereld waar mensen het heel vervelend vinden als je ze ongevraagd fotografeert, en daar zelfs heel agressief op kunnen reageren. Er zijn ook landen waar je beter geen overheidsgebouwen of vliegvelden kunt fotograferen. Een tijdje geleden belandden in Oman nog Nederlandse vliegtuigspotters in de gevangenis, omdat ze foto’s van opstijgende en landende vliegtuigen hadden gemaakt. In Egypte wordt het Suezkanaal beschouwd als een strategisch object, waar je geen foto’s van mag maken. Je bespaart je enorm veel ellende als je je vooraf verdiept in wat er wel en niet mag, ook over gedrag en kledingcodes.”

Hoe red ik mij uit de problemen als ik er per ongeluk een selfie voor een overheidsgebouw maak?

„In eerste instantie is het belangrijk om uit te leggen dat je buitenlander en niet op de hoogte bent. Volg altijd aanwijzingen van de autoriteiten op, ook als gevraagd wordt de foto te verwijderen. Anders loop je het risico dat ze het heel hoog opnemen en je wordt gearresteerd. Als dat gebeurt, is het belangrijk om zo snel mogelijk te zorgen dat je een goede advocaat krijgt en dat de ambassade geïnformeerd wordt.”

Hoe weet ik nu zeker of het verstandig is om bijvoorbeeld in Egypte of Tunesië spontaan een woestijntochtje of een kustwandeling te maken?

„Doe altijd zaken met een betrouwbare reisorganisatie en doe voor een lokaal uitje navraag bij het hotel. Ga nooit in op aanbiedingen die iemand je op straat doet. En informeer altijd bij het hotel of de reisorganisatie waar je rekening mee moet houden en wat verstandig is om te doen. Dit adviseerden we overigens altijd al. Maar feit is dat het in veel landen onveiliger is geworden. Dat geldt zeker voor veel landen ten zuiden van de Middellandse Zee.”

Ik wil een spannende vakantie, maar wat doe ik als het misgaat bij een zwempartij of tijdens het klimmen en skiën?

„Zeer verstandig is om vooraf een reisverzekering af te sluiten, maar daarbij ook te checken welke activiteiten er gedekt worden. Veel dingen die een vakantie heel leuk en spannend maken, zitten vaak niet in het standaardpakket van de reisverzekering. Niet alleen skiën of paragliden, maar zelfs duiken en brommerrijden. Er zijn landen waar in het ziekenhuis eerst een financiële garantstelling wordt verwacht of dat er vooraf cash wordt afgerekend. Je hebt écht een groot probleem als je dit niet goed hebt geregeld.”

Is het een trend dat Nederlanders door dom gedrag in het buitenland in problemen komen?

„Wij zien wel meer onverantwoordelijk gedrag van Nederlandse toeristen, maar ik weet niet zeker of dit nu meer gebeurt dan vroeger. Er is inderdaad een toename van nieuws in de media hierover, zoals die jongen die zich uitkleedde op een heilige berg in Maleisië. Zoiets was vroeger bij de ambassade en de familie bekend geworden, maar verder had er geen haan naar gekraaid. Nu wordt zoiets meteen heel groot. Het maakt wel verschil voor de manier waarop wij werken. Wij reageren niet meer alleen op hulpvragen, maar grazen ook de hele tijd social media af om te kijken wat er aan de hand is.”

Is het moeilijk om jongeren te bereiken met reisadviezen?

„We merken wel dat jongeren informatie over bestemmingen veel meer van reisblogs halen en veel minder georganiseerd reizen. Vroeger kwamen mensen het reisadvies bij ons halen, en nu proberen we het bij hen te brengen. We moeten dus ook ook zichtbaar zijn bij jongeren die veel meer online actief zijn. Een aantal reisbloggers verspreidt onze adviezen in hun community. Zo proberen we ook jongeren te bereiken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Selfie voor Suezkanaal kan toerist al gedoe bezorgen
Sluiten