Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 5 jun 2015 / 07:13 uur

Schultz: Ellende met Coentunnel wordt nog erger

Het leed voor automobilisten bij de Coentunnel wordt, ondanks allerlei genomen maatregelen, alleen maar erger. In antwoorden van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) op Kamervragen van de VVD, die Metro onder ogen kreeg, laat de bewindsvrouw weten dat de tunnel alleen nog maar vaker op slot zal gaan.

Weinig effect

Automobilisten staan minstens vier keer per dag stil voor de Coentunnel in Amsterdam vanwege een te hoge vrachtwagen. Eerder genomen maatregelen om het aantal hoogtemeldingen te verminderen, hebben tot op heden weinig effect gehad. Sterker, de slagbomen voor de tunnel gaan de laatste tijd juist steeds vaker naar beneden.

Lees ook: D66: Maak einde aan ellende met Coentunnel

„De laatste periode is er weer een stijgende trend”, laat Schultz van Haegen weten, die berekende dat zo’n 120 keer per maand de tunnel op slot moet. De te hoge trucks vormen inmiddels een enorme bron van ergernis voor automobilisten uit het hele land.

Files

Het verkeer staat bij iedere hoogtemelding enige tijd stil voor een afgesloten tunnel. Dit levert vertragingen op uiteenlopend van enkele minuten tot 20 minuten. „In het geval van het laatste is er natuurlijk sprake van behoorlijke hinder, maar het aantal lange files langer dan 2 kilometer dat veroorzaakt wordt door een hoogtemelding is gering”, schrijft minister Schultz van Haegen.

De minister merkt op dat het wegennet rond Amsterdam filegevoelig is, maar dat de hoogtemeldingen in de spits niet bijdragen aan een goede doorstroming. Er zou met ‘veel inzet gewerkt worden aan een optimale bereikbaarheid van de hoofdstad’. Maar maatregelen om het aantal hoogtemeldingen bij de Coentunnel te verminderen, hebben tot nu nog geen vruchten afgeworpen. Zo is Rijkswaterstaat in overleg getreden met de transportsector en is gekeken naar het verbeteren van de handhaving en techniek. Schultz van Haegen: „Dit heeft bij de Coentunnel nog niet tot zichtbaar resultaat geleid. De hoogtemeldingen leken begin dit jaar af te nemen, maar de laatste periode is er weer een stijgende trend.”

Daarom wil de minister het aantal stremmingen bij deze tunnel nog intensiever gaan monitoren. In het najaar moeten de resultaten hiervan bekend zijn en wordt bekeken of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schultz: Ellende met Coentunnel wordt nog erger
Sluiten