Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 29 jun 2015 / 14:04 uur

Rups kruipt uit boom, mug ontpopt, help hittegolf!

Voor wie het nu nog niet weet: het wordt warm. Extreem warm als de meteorologen gelijk krijgen. En dat zorgt niet alleen voor ander gedrag bij mensen, ook mede-aardbewoners gedijen anders in de hitte. Wees gewaarschuwd!

Lees ook: Kwik kan zaterdag tot Nederlands record stijgen

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups, een rups met vervelende brandharen die als splinters in je huid aanvoelen, is geen graag geziene gast, maar de kans is groot dat het dier de komende dagen vaak gespot wordt. Als de temperatuur boven de 30 graden uitkomt, wordt de eikenprocessierups namelijk zijn nest uitgedreven en gaat deze op zoek naar een koelere plek, lager in de boom of zelfs in de grond, vertelt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.

„De eikenprocessierups is naar ons land gekomen omdat het hier de laatste jaren steeds warmer is geworden. Maar het moet deze rupsen niet te gortig worden. Dan kruipen ze hun nesten uit en komen ze dichter bij het leefniveau van mensen en huisdieren.” Zelf met een gasbrander aan de slag om de rups uit te roeien, raadt Van Vliet sterk af. „Niet doen. Een rups heeft zo’n 700.000 brandharen en die brand je niet weg. Zelfs als de haren niet meer aan de rups vastzitten, kunnen ze nog jaren voor ellende zorgen.”

Muggen

Let op! Gooi alle bakjes in de tuin waar een laagje water in staat leeg, zo luidt het advies van Van Vliet. Muggenlarven gedijen goed in dit soort bakjes en in de hitte gaat de ontwikkeling van larve naar een mug als een trein. „Onderzoek wijst uit dat muggenoverlast onze eigen schuld is”, zegt Van Vliet. „Ik raad iedereen aan potjes en bakjes water in de tuin leeg te gooien. De mug legt hierin haar eitjes en met warm weer ontwikkelen de muggenlarven zich sneller. Soms zijn er wel honderden larven per liter, let dus ook op regentonnen die niet zijn afgesloten.”

Lees ook: Zo verklein je de kans op nare muggenbeten

De teek

Hoewel de teek zich bij warm weer niet heel anders gedraagt, waarschuwt Van Vliet de komende dagen wel voor dit geniepige beestje. „De trefkans is groter als het warm is. Mensen gaan met korte broek languit in het gras liggen. De teek is een heel gevarlijk dier.” Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen. Ongemerkt kunnen de beestjes dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rups kruipt uit boom, mug ontpopt, help hittegolf!
Sluiten