Metro
Metro Nieuws 16 jun 2015 / 07:11 uur

Preventief testen op kanker werkt

Bevolkingsonderzoeken naar kanker hebben geleid tot een daling in het aantal sterfgevallen. In de afgelopen 25 jaar is het aantal vrouwen dat overleed aan baarmoederhalskanker gehalveerd, terwijl het aantal doden door borstkanker met 30 procent daalde.

Ziektepreventie

Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Schippers liet onderzoek doen naar het tijdig opsporen van ziektes in Nederland. Vergeleken met andere landen doet Nederland het goed op het gebied van ziektepreventie: ziektes worden hier snel opgespoord en de ziektekosten blijven beperkt.

Jaarlijks worden door de hielprik bij zo’n 180 pasgeboren baby’s zeldzame aandoeningen opgespoord. Medicijnen of een dieet kunnen onherstelbare schade voorkomen omdat de ziekte op tijd wordt gesignaleerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Preventief testen op kanker werkt
Sluiten