Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 22 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Pochende ouders: kinderfeestjes kosten kapitalen

Kinderen kunnen er niet van slapen, maar ook ouders hebben reden om er nachten wakker van te liggen: kinderfeestjes. Gemiddeld kost een partijtje 110 euro. Kinderen die 6 jaar worden, worden nóg meer verwend. Daarvan kost een feestje gemiddeld 161 euro. Veel ouders willen elkaar overtreffen, waardoor de kosten oplopen.

Ruim 40 procent van de ouders begint minstens een maand van te voren met de voorbereidingen. Zo gaan er natuurlijk uitnodigingen de deur uit, waarbij 7 uitnodigingen gemiddeld is. Ruim een op de vijf ouders zorgt er ook voor dat zijn of haar kind echt het middelpunt van het feestje is en steekt hun jarige kind in een nieuwe outfit ter waarde van 37 euro.

Entertainer thuis

Bijna de helft van de ouders spendeert geld aan een externe locatie (64,70 euro), 30 procent regelt losse activiteiten (39,40 euro) en een op de acht ouders regelt een entertainer voor thuis (35 euro), zo berekende ActiePagina.nl.

Wat opvalt is dat er het meest wordt uitgepakt met feestjes voor zesjarigen, waar gemiddeld 161 euro per feestje wordt uitgegeven, gevolgd door de allereerste verjaardag van de kleine (136 euro) en wanneer kinderen de mijlpaal van vier jaar bereiken (129 euro).

De catering is ook een grote uitgave; bij ruim de helft van de feestjes wordt er samen gegeten en wordt er toch al gauw 35,20 euro aan patat, pannenkoeken of andere snacks besteed. Ook horen kinderen natuurlijk te snoepen op een feestje (16,10 euro). Bij ruim de helft krijgen de kleine gasten ook een snoepzakje mee naar huis (13 euro). Op ruim 60 procent van alle feestjes wordt er taart gegeten. Hier wordt niet op beknibbeld, want er wordt gemiddeld 21,80 euro besteed aan de verjaardagstaart.

Spijkerpoepen

Ondanks dat driekwart van de ouders vindt dat er tegenwoordig veel meer verwacht wordt van een kinderfeestje in vergelijking met vroeger, blijft het thuis vieren toch nog populairder dan op locatie. Er is echter een groep ouders, 10 procent, die vindt dat een kinderfeestje thuis echt niet meer van deze tijd is.

Als het op activiteiten aankomt, is er een grote kans dat kinderen gaan spijkerpoepen, koekhappen of zaklopen, aangezien bijna de helft van de respondenten aangeeft het leuk te vinden om dat traditionele spelletjes te doen met de kinderen.

Lees ook: Politie redt feestje waar niemand op komt dagen

Bovenop de kosten van het eigen feestje, betalen ouders gemiddeld per jaar 50 euro aan de feestjes van vriendjes of vriendinnetjes. Kinderen wonen gemiddeld 5,4 feestjes per jaar bij en 5 procent van de ouders zegt eerlijk zelfs de druk te voelen om een duur cadeautje te kopen voor andermans kinderen. Op die manier zouden andere ouders niet denken dat ze zich geen grotere uitgaven kunnen veroorloven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pochende ouders: kinderfeestjes kosten kapitalen
Sluiten