Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 1 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Op vakantie met de trein steeds populairder

Steeds meer mensen gebruiken de trein om op vakantie te gaan. Daarbij is vooral Duitsland een populaire bestemming. Het merendeel van de reizigers (60 procent) dat met de trein de grens overtrekt doet dat inmiddels voor recreatieve doeleinden. Daarmee is de ’vakantietreiner’ de zakenreiziger dus voorbij.

Jaarlijks gaan er nu zo’n 1,5 miljoen Nederlanders met de trein de grens over. De meeste internationale reizigers gaan naar België en Duitsland. Frankrijk is bestemming nummer 3. Wat vooral opvalt is de toename van treiners tussen Duitsland en Amsterdam.

Verdubbeling

In 2013 reisden er 2,2 miljoen mensen per trein tussen Duitsland en Nederland. Dan gaat het dus om zowel Duitsers als Nederlanders. Dat was 7 procent meer dan in 2012. Het aantal Nederlandse toeristen in Berlijn steeg overigens met ruim 40 procent. De stijging van het aantal treinreizigers zette zich dermate door dat er vorig jaar een verdubbeling was ten opzichte van 7 jaar geleden.

Eén van de redenen is de toenemende populariteit van bestemmingen die dichter bij huis zijn, maar wat ook meespeelt is dat de trein naar Berlijn sinds afgelopen december al om 5 uur ’s ochtends vanuit Amsterdam vertrekt, waardoor je vroeg in de stad kunt zijn.

Niet alleen jeugd

Het beeld dat vooral jonge backpackers de trein pakken om naar het buitenland te vertrekken, klopt niet. De gemiddelde leeftijd van de vakantiereizigers in de trein is 43 jaar, zo blijkt uit onderzoek van NS. Behalve voor vakantie wordt ook veel naar het buitenland gereisd om familie of vrienden te bezoeken. Overigens zijn de reizigers die naar het buitenland gaan, ook bijna allemaal treiners in eigen land (94 procent).

Reis aangenamer

NS verwacht binnenkort nog een grote groep Nederlanders richting Berlijn te vervoeren. De eerste Nederlandse Hackatrain vertrekt namelijk op14 juli vanuit Amsterdam. Het eindstation van deze hackathon per trein is het driedaagse technologiefestival Tech Open Air in Berlijn.

Tijdens de Hackatrain gaan technologiestudenten, developers en startups uit het hele land met elkaar aan de slag om op het vlak van technologie, innovatie en mobiliteit nieuwe toepassingen te bedenken die het reizen met de trein aangenamer moeten maken.

Deel jouw leukste ervaring? En win een e-reader!

Metro is benieuwd naar jouw ervaringen met een treinvakantie. Mail jouw verhaal voor 12 juni naar [email protected] en wie weet staat jouw verhaal straks in Metro en win je een e- reader van Kindle twv 129 euro!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Op vakantie met de trein steeds populairder
Sluiten