Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 8 jun 2015 / 06:30 uur

NS’ers flink ziek van ‘verziekte directiesfeer’

Het gedwongen vertrek van NS-topman Timo Huges en de harde woorden uit Den Haag over een ‘verziekte bedrijfscultuur’ zijn hard aangekomen bij het spoorpersoneel. „Er heerst enorme buikpijn in het bedrijf. Mensen zijn er flink ziek van”, reageert voorzitter Gerard Wold van de Centrale Ondernemingsraad bij NS. „Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Dit komt veel harder binnen dan het gedoe met de Fyrachaos.”

NS-medewerkers weten niet hoe ze de ontspoorde situatie bij hun bedrijf moeten uitleggen aan klanten. Vooral in de treinen krijgen conducteurs opmerkingen over de vrijdag vertrokken president-directeur, die slechts anderhalf jaar in dienst was. Huges bleek te hebben meegewerkt aan fraude bij het binnenhalen van de ov-vergunning in Limburg en daar vervolgens over te hebben gelogen.

Lees ook: Hoe moet het verder met NS na vertrek topman?

Afzeiken

„In de trein krijgen conducteurs van moeilijke klanten te horen dat NS zelf ook niet zo betrouwbaar is”, verneemt Wold van zijn collega’s. „Lastposten in de trein gebruiken het nu als extra middel om de conducteur af te zeiken. Dit doet echt wat met je werk.”

Volgens de voorzitter van de ondernemingsraad moet er binnen NS een einde komen aan de waan van de dag. „Huges zei: ‘De reiziger moet op 1, 2 en 3’. Maar in de praktijk was het: de politiek op 1, de reiziger op 2 en het personeel op 3. Van mij moet de reiziger op 1, het personeel op 2 en de politiek op 3. Een spoorbedrijf is een mammoettanker. Die kun je niet zomaar draaien. Een trein koop je voor 30 jaar. Maak een visie voor het spoor, en houd daar aan vast.”

Vertrouwen

De rust moet zo snel mogelijk terugkeren bij NS, concludeert Wold. Hij vreest dat de ‘verziekte’ directiesfeer anders overslaat naar het treinpersoneel. „Iedereen heeft een kannetje, dat op een gegeven moment overstroomt. Ik ben bang dat dit gaat gebeuren als de leiding en ook de overheid niet snel het vertrouwen kan terugwinnen. Elke keer als het misgaat moet het personeel het maar slikken. Eerst de Fyra, en nu dit.”

Zonder een nieuwe sterke leiding en duidelijke missie, dreigt een leegloop aan kundige vakmensen bij NS. Wold noemt de ‘steeds veranderende visie’ over het ov in Den Haag ‘gevaarlijk’. „Het kan bij NS imploderen, omdat het personeel afhaakt. Vooral op de afdeling Logistiek zijn delen kwetsbaar. Mensen met veel knowhow vragen zich af: wil ik hier wel aan meedoen?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NS’ers flink ziek van ‘verziekte directiesfeer’
Sluiten