Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 16 jun 2015 / 13:25 uur

Moeder mag eicellen overleden dochter niet gebruiken

Het Britse hooggerechtshof heeft de plannen gedwarsboomd van een vrouw die de ingevroren eicellen van haar overleden dochter wilde gebruiken om haar eigen kleinkind te creëren. Volgens de rechtbank was niet duidelijk of de vrouw dat zelf ook zo gewild had.

Eicellen ingevroren

Haar dochter overleed in 2011 op 28-jarige leeftijd. Ze had een formulier ondertekend waarin ze toestemming gaf dat haar eicellen na haar dood zouden worden opgeslagen, maar op het formulier stond niet aangegeven hoe deze dan mochten worden gebruikt.

Lees ook: Facebook en Apple betalen werknemers om eicellen in te vriezen

Het hof weigerde daarom de aanvraag van een 59-jarige vrouw en haar man. De identiteit van de twee is niet openbaar gemaakt, maar duidelijk is dat zij de eicellen van hun dochter naar een vruchtbaarheidskliniek in de Verenigde Staten wilden sturen, waar ze de eicellen wilden laten bevruchten en in de vrouw wilden laten plaatsen.

Laatste wens

Er werd echter geweigerd de eicellen te verschepen, omdat er geen duidelijk bewijs was dat de dochter wilde dat haar moeder de eieren zou gebruiken. Volgens verslagen in de Britse media liet de vrouw haar eicellen invriezen nadat ze op 23-jarige leeftijd werd gediagnosticeerd met darmkanker. Volgens de familie had ze haar moeder gevraagd als surrogaatmoeder te dienen wanneer ze het niet zou overleven.

“Ik moet deze aanvraag afwijzen, al ben ik me bewust van de extra ellende die dat zal brengen aan de eisers. Zij wilden de laatste wens van hun dochter in vervulling laten gaan door iets van haar voort te laten leven na haar vroegtijdige dood”, aldus rechter Duncan Ouseley. Volgens de BBC kan de familie nog een beroep indienen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Moeder mag eicellen overleden dochter niet gebruiken
Sluiten