Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 11 jun 2015 / 12:34 uur

Minder telefoons gejat, maar wel ieder uur paar keer

Wie toestelblokkering instelt op zijn smartphone loopt veel minder kans dat zijn eigendom wordt gestolen. Mede door deze functie zijn er het eerste kwartaal van dit jaar bijna 20 procent minder toestellen gestolen.

Volgens officiële cijfers van de overheid werden er eind vorig jaar in drie maanden tijd 3600 smartphones gejat. Het eerste kwartaal van dit jaar is dat aantal gedaald naar 2880.

Volgens provider Simyo ligt het aantal gestolen telefoons echter vele malen hoger. Volgens het bedrijf werden er vorig jaar 68.349 telefoons ontvreemd en dat zijn er ruim 17.000 per kwartaal. Als deze cijfers worden aangehouden, dan werden er de eerste drie maanden van dit jaar ruim 13.500 smartphones gestolen, ervan uitgaande dat het gros van de telefoons die worden gestolen smartphones betreft.

Schimmig

Hoeveel het er dus exact zijn, blijft een beetje schimmig maar feit is dat de telefoondiefstal in Nederland een gigantisch probleem is. Zo’n beetje ieder uur verdwijnen er ergens in het land meerdere telefoons in verkeerde handen. Veel straatroven worden gepleegd met maar één doel: het stelen van de smartphone.

In de strijd tegen straatroof en diefstal van smartphones zetten het ministerie van Veiligheid en Justitie en de telecomsector nu gezamenlijk in op toestelblokkering. Om de bezitters van mobiele telefoons te attenderen op de antidiefstalfunctie, start de campagne ’Maak in 15 seconden je smartphone boefproof’. Toestelblokkering is een effectief instrument gebleken. Het aantal straatroven is het eerste kwartaal gedaald met 19 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014.

Lees ook: Scholen met verbod op smartphones presteren beter

Stappenplan

De telecomproviders ondersteunen de overheid in deze campagne met eigen activiteiten. Op de website www.boefproof.nl is voor elke smartphone een stappenplan te vinden. De samenwerking tussen het ministerie en de telecomsector moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Nederlanders hun toestel waardeloos maken voor dieven en helers. Met het eenvoudig aanvinken van de antidiefstalfunctie op de smartphone, kan de eigenaar op afstand zijn telefoon terugvinden of onbruikbaar maken voor een dief. Zo zorgen ze er ook voor dat hun privégegevens uit handen van criminelen blijven.

Reageer op artikel:
Minder telefoons gejat, maar wel ieder uur paar keer
Sluiten